Philip Mestdagh zal in Zaragoza met een complete groep kunnen werken, al zullen vermoedelijk diverse speelsters gespaard worden. Julie Allemand keert terug in de selectie na een korte rustpauze. Allemand veroverde in Frankrijk de titel met ASVEL Lyon. Emma Meesseman en Kim Mestdagh speelden woensdag nog in de WNBA met Washington en komen vrijdag aan in Madrid.

"Dit wordt de ideale kans om ons al eens te testen", blikte de bondscoach vooruit. "In principe zal Julie Allemand niet spelen in de twee oefenduels. Dat geldt ook voor Kim en Emma, al vroeg Emma me wel of ze toch niet even mocht meedoen. Laure Resimont kampt momenteel met een knieblessure, maar zal volgende week normaal gezien opnieuw fit zijn. Verder is de groep vermoeid teruggekomen van de stage in Japan. We zaten van maandag tot dinsdag elf uur in het vliegtuig en je hebt het uurverschil dat speelt. Maar het management had de uitnodiging van Spanje al geaccepteerd. Ik had van mijn kant liever een stage in België afgewerkt met enkele betaalbare tegenstanders, maar het zij zo. We gaan in Spanje geen risico's nemen."

Terugkeer Ann Wauters

Ann Wauters kan in Zaragoza haar terugkeer in competitie vieren. Wauters, die al geruime tijd sukkelt met de knie, speelde geen wedstrijden meer sinds het WK in Tenerife in september vorig jaar. Op dat toernooi speelde ze haar enige wedstrijden sinds haar operatie in december 2017. Niet meer van de partij op de tweede stage van de Cats is Celeste Trahan-Davis. De Amerikaanse van Castors Braine is nog steeds niet genaturaliseerd en mag daardoor niet spelen op het EK.

Na hun terugkeer naar België spelen de Belgische vrouwen nog een toernooi in het Brusselse Paleis 12. Tegenstanders dan zijn Spanje (op 14 juni om 20.30 uur), Canada (op 15 juni om 19 uur) en China (op 16 juni om 17 uur). De twee laatste voorbereidingswedstrijden voor het EK zijn geprogrammeerd op 21 (om 21.30 uur in Wevelgem) en 22 juni (om 17 uur in Kortrijk). Telkens is Italië de tegenstander. Op 24 juni vertrekken de Cats naar Servië.

België komt op het EK uit in groep D met verder Rusland, Wit-Rusland en gastland Servië. Een plaats bij de eerste zes van het EK levert een deelnamebewijs op voor het olympisch kwalificatietoernooi.

Selectie voor Zaragoza:

Julie Allemand (Lyon ASVEL/Fra), Emma Meesseman (Ekaterinburg/Rus), Kim Mestdagh (Charleville/Fra), Ann Wauters (zonder club), Antonia Delaere (Nantes/Fra), Elise Ramette (Sint-Katelijne-Waver), Hanne Mestdagh (Namen), Hatty Nawezhi (Rioja/D2/Spa), Heleen Nauwelaers (Bembibre/Spa), Jana Raman (Valencia/Spa), Julie Vanloo (Townsville/Aus), Kyara Linskens (Enisey/Rus), Laure Resimont (Tarbes/Fra), Lore Devos (Colorado State Univ./NCAA/VSt), Marjorie Carpréaux (Kangoeroes Pitzemburg) en Serena-Lynn Geldof (Namen).

(BELGA)