https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Belgian Cats kennen tegenstanders in groepsfase

© (Foto VDB)
Bron: Belga

De Belgische basketvrouwen (FIBA 6) nemen het in de voorronde van het EK 2023 in groep A op tegen Bosnië-Herzegovina (FIBA 27), Duitsland (FIBA 40) en Noord-Macedonië (FIBA 79).

De Belgian Cats waren vrijdag bij de loting een van de vijf reekshoofden. Achtendertig landen werden onderverdeeld in tien groepen. De tien groepswinnaars en de vier beste tweedes vergezellen organisatoren Slovenië en Israël naar het hoofdtoernooi.

De kwalificatiewedstrijden worden in drie periodes afgewerkt: in november van dit jaar, in november 2022 en in februari 2023. Ook gastlanden Slovenië en Israël nemen deel. Als zij bij de top veertien eindigen, gaat een extra ticket naar een nummer twee.

De Belgian Cats mikken op een vierde EK-deelname op rij. De afgelopen jaren zetten Emma Meesseman en co op het Europese toneel enkele knappe resultaten neer: brons op het EK 2017 in Praag, vijfde op het EK 2019 in Belgrado en opnieuw brons op het EK afgelopen juni in Valencia.

Ondertussen veroverden de troepen van coach Philip Mestdagh ook de vierde plaats op het WK 2018 in Tenerife en kwalificeerden ze zich voor het eerst voor de Olympische Spelen, waar ze na een thriller werden uitgeschakeld (86-85) door gastland Japan in de kwartfinale. Dankzij hun derde plaats op het EK 2021 mogen de Belgische basketvrouwen ook deelnemen aan een kwalificatietoernooi in februari voor het WK van 2022 in Australië.

Philip Mestdagh: “Moeilijke loting”

Philip Mestdagh gaat zondag in gesprek met de Belgische basketbalfederatie over het al dan niet aanblijven als coach van de Belgian Cats. Maar de Vlaamse coach heeft zijn zinnen al gezet op de kwalificatiewedstrijden van de Belgen voor het EK van 2023. De loting daarvan vond vrijdag plaats.

“Het is een moeilijke loting, want er zijn enkele mogelijke wijzigingen in ons team en we weten niet echt wie ibij onze tegenstanders zal spelen,” vertelde Mestdagh, verwijzend naar Bosnië-Herzegovina, Duitsland en Noord-Macedonië die in dezelfde poule als België spelen. Enkel de winnaar van elk van de tien groepen en de vier beste tweedes gaan door naar het EK in Slovenië en Israël. De twee gastlanden spelen ook kwalificatiewedstrijden en als zij zich weten te plaatsen, zal een vijfde of zesde tweede ook doorgaan.

“We kennen Bosnië goed en ze hebben een heel goede ploeg. Ze hebben ons in juni in de groepsfase van het EK in Straatsburg verslagen (70-55),” waarschuwde Philip Mestdagh. “We weten niet of Jonquel Jones zal spelen. Maar als ze niet speelt, heeft Bosnië een andere genaturaliseerde speelster in Courtney Hurt.” Jonquel Jones is een genaturaliseerde Bahamaanse speelster die een gemiddelde van 24,3 punten en 16,8 rebounds had op het EK, waaronder 13 punten en 16 rebounds tegen België.

“Ook Duitsland is gevaarlijk als ze voltallig zijn. Ze hebben de zussen Sabally (waarvan Satou in de WNBA speelt), Marie Marie Gülich (EuroCup winnares met Valencia, ook WNBA), Luisa Geiselsoder die in Frankrijk speelt en andere goede speelsters zoals Sonja Greinacher. Duitsland heeft een heel goede basisopstelling, maar we weten ook niet echt wie zal spelen. Noord-Macedonië is op papier de makkelijkste tegenstander. Maar ook zij hebben nu een genaturaliseerde Amerikaanse: Dewanna Bonner, één van de beste speelsters ter wereld.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.