Belgian Cats boeken in Oostende verdiend ticket voor Tokio

© belga

Daags na de fantastische zege tegen Japan wonnen de Belgian Cats ook tegen Zweden, opnieuw met acht punten. Vanuit Oostende kijken ze nu naar Tokio.

Hilde Crevits (CD&V) verzorgde tussen Kyara Linskens en Amanda Zahui de symbolische opworp van de beslissende interland. De Vlaamse viceminister-president bleef iets langer in de middencirkel om de tien basisspeelsters allen persoonlijk de hand te drukken. Daarna haalde ze de tijd weer in door een sprintje naar de zijlijn te trekken.

In deze do-or-die-match waren de Belgian Cats bezoeksters. Dat stoorde Emma Meesseman niet om de openingskorf aan te tekenen. Meeseman, Linskens, Delaere, Allemand en Kim Mestdagh vormden de Belgische basis-vijf. Het initiële kwart verliep heel evenwichtig. Een bom van Linskens sprong in het oog. Meesseman scoorde 6 punten aan 75% en was ook goed voor twee steals. De gelijke 14-14-stand na 10 minuten was correct. Allemand en Meesseman hadden de volle tien minuten gespeeld en basketten ook de eerste minuut van het tweede kwart mee.

Toen het geklungel van Wauters en haar Cats teveel stoorde, vroeg een boze bondscoach Philip Mestdagh bij 19-16 een time-out aan. Wauters liet iets later twee vrijworpen onbenut en Zweden beukte naar 23-16. Een buzzer-bom van Kim Mestdagh op assist van Meesseman verzachtte het leed. Zo hadden de Belgian Cats halverwege de namiddag toch zeven puntjes gescoord. Zweden trok naar de kleedkamer met een 23-21-voorsprong.

Maar na de rust ontploften de Belgian Cats. Ze drukten hun stempel volledig op het vervolg van de wedstrijd. Meesseman, Allemand en Delaere openden het derde wedstrijdschuifje heel zuiver: 23-28. De hoogste tijd voor een Zweedse time-out. Twee vrijworpen van Meesseman en een lay-up van Linskens resulteerden in 23-32. Na een nieuwe lay-up van Linskens vroeg de Zweedse coach bij 25-34 al zijn tweede time-out van het derde kwart aan. Zweedse bommen versmalden het verschil tot 33-38 in de 29ste minuut. Twee korven van Meesseman schonken de Belgian Cats nieuwe zuurstof: 33-42 aan het halfuur.

De Belgian Cats lieten de verdiende overwinning in het vierde kwart niet meer uit de handen glippen. Ze wonnen met 53-61 en boekten in Oostende dus hun verdiend ticket voor de Olympische Spelen in Tokio. Emma Meesseman (24 punten, 5 rebounds en 4 assists) vertolkte haar leidersrol perfect. Kyara Linskens zette met 11 punten, 5 rebounds en 1 assist ook een knappe prestatie neer. Twee West-Vlamingen die volgende week opnieuw in Siberië basketten.