Na een bronzen plak op het EK in 2017 en een vierde plaats op het WK vorig jaar werden de Belgische basketbalvrouwen dit keer vijfde op het EK. De speelsters keken achteraf tevreden terug, maar er blijven nog steeds werkpunten.

Dat beaamde ook Emma Meesseman, die met een gemiddelde van 19,2 punten, 7,2 rebounds en 3,8 assists in gemiddeld 33,4 minuten speeltijd de tweede beste statistieken van het toernooi liet optekenen. "Er is nog vooruitgang te boeken op zowel speltechnisch gebied, als op mentaal gebied. We moeten nog beter leren spelen onder druk."

Druk en kritiek

Die druk was er dit toernooi voor de eerste keer. En dit bleek moeilijk om te dragen. "Op de vorige twee toernooien ging alles vanzelf", legde ouderdomsdeken Ann Wauters (38 jaar) uit. "Deze keer was er voor het eerst druk en ook kritiek." De Waaslandse had bij een nederlaag zaterdag tegen Hongarije afscheid genomen van de nationale ploeg, maar blijft na de 72-56 zege om haar olympische droom waar te maken.

"We hadden ook een moeilijke loting", vulde Kim Mestdagh, goed voor gemiddeld 14,8 punten en 6,7 rebounds in 34 minuten speeltijd, aan. "En het niveau was hoog. We hebben gedaan wat we konden en mogen daar trots op zijn."

Ook Julie Allemand, gemiddeld 12 punten, 4,2 rebounds en 4 assists in 31,3 speelminuten, prees haar ploeg. "We eindigen in de groepsfase toch maar mooi tweede in een loodzware poule met Rusland, Wit-Rusland en Servië. Daarna kloppen we met de nodige moeite Slovenië, en stuiten we in de kwartfinales op Frankrijk. Die wedstrijd zal altijd in ons hoofd blijven hangen. We hadden die partij in handen en de halve finales waren zeker mogelijk. We hebben niet alleen getoond top-6 van Europa te zijn, maar ook dat we het verdienden de top-4 te halen. We zijn tijdens het toernooi zowel collectief als individueel gegroeid."

In november weer in actie

De Belgian Cats komen nu in november pas opnieuw in actie tijdens de kwalificaties voor het volgende EK. De loting voor die voorrondes vindt plaats op 22 juli in München. Frankrijk (Lyon) en Spanje (Valencia) dienden een gezamenlijke kandidatuur in om het EK te organiseren, net als Zweden en Oekraïne.

Nadien volgt in februari het olympisch kwalificatietoernooi. Antwerpen is kandidaat om één groep, met vier landen waarvan er drie zich plaatsen voor de Spelen in Tokio, te huisvesten. Het huidige team zal dan mogelijk aangevuld worden met EuroLeague-speelster Hind Ben Abdelkader en de Amerikaanse Céleste Trahan-Davis (Castors Braine), die dan hoopt genaturaliseerd te zijn.

(Belga)

Na een bronzen plak op het EK in 2017 en een vierde plaats op het WK vorig jaar werden de Belgische basketbalvrouwen dit keer vijfde op het EK. De speelsters keken achteraf tevreden terug, maar er blijven nog steeds werkpunten. Dat beaamde ook Emma Meesseman, die met een gemiddelde van 19,2 punten, 7,2 rebounds en 3,8 assists in gemiddeld 33,4 minuten speeltijd de tweede beste statistieken van het toernooi liet optekenen. "Er is nog vooruitgang te boeken op zowel speltechnisch gebied, als op mentaal gebied. We moeten nog beter leren spelen onder druk."Die druk was er dit toernooi voor de eerste keer. En dit bleek moeilijk om te dragen. "Op de vorige twee toernooien ging alles vanzelf", legde ouderdomsdeken Ann Wauters (38 jaar) uit. "Deze keer was er voor het eerst druk en ook kritiek." De Waaslandse had bij een nederlaag zaterdag tegen Hongarije afscheid genomen van de nationale ploeg, maar blijft na de 72-56 zege om haar olympische droom waar te maken."We hadden ook een moeilijke loting", vulde Kim Mestdagh, goed voor gemiddeld 14,8 punten en 6,7 rebounds in 34 minuten speeltijd, aan. "En het niveau was hoog. We hebben gedaan wat we konden en mogen daar trots op zijn."Ook Julie Allemand, gemiddeld 12 punten, 4,2 rebounds en 4 assists in 31,3 speelminuten, prees haar ploeg. "We eindigen in de groepsfase toch maar mooi tweede in een loodzware poule met Rusland, Wit-Rusland en Servië. Daarna kloppen we met de nodige moeite Slovenië, en stuiten we in de kwartfinales op Frankrijk. Die wedstrijd zal altijd in ons hoofd blijven hangen. We hadden die partij in handen en de halve finales waren zeker mogelijk. We hebben niet alleen getoond top-6 van Europa te zijn, maar ook dat we het verdienden de top-4 te halen. We zijn tijdens het toernooi zowel collectief als individueel gegroeid."De Belgian Cats komen nu in november pas opnieuw in actie tijdens de kwalificaties voor het volgende EK. De loting voor die voorrondes vindt plaats op 22 juli in München. Frankrijk (Lyon) en Spanje (Valencia) dienden een gezamenlijke kandidatuur in om het EK te organiseren, net als Zweden en Oekraïne.Nadien volgt in februari het olympisch kwalificatietoernooi. Antwerpen is kandidaat om één groep, met vier landen waarvan er drie zich plaatsen voor de Spelen in Tokio, te huisvesten. Het huidige team zal dan mogelijk aangevuld worden met EuroLeague-speelster Hind Ben Abdelkader en de Amerikaanse Céleste Trahan-Davis (Castors Braine), die dan hoopt genaturaliseerd te zijn.(Belga)