Belgian Cat Kyara Linskens eindelijk thuis uit Rusland

Kyara vertrekkensklaar in Moskou.
Redactie KW

Belgian Cat Kyara Linskens (23) is eindelijk thuis. Op 16 maart speelde ze haar laatste wedstrijd bij Enisej Krasnojarsk in Rusland. Even zag het er naar uit dat ze niet voor eind mei voet op Belgische bodem zou zetten. Vrijdag landde ze uiteindelijk met een extra vlucht in Frankfurt.

De Bredense Kyara Linskens is momenteel bezig aan haar derde buitenlandse avontuur sinds de start van haar carrière. In 2017 verliet ze Namen voor het Tsjechische Nymburk. Na één seizoen vertrok ze naar het Poolse Gorzow. Sinds begin dit seizoen speelt ze in Rusland.

NBA op Playstation

Op 16 maart speelde Kyara haar laatste wedstrijd in Russische bodem. Een week later zouden de play-offs starten, maar net als in ons land werden voetbal- en basketcompetities in Rusland stilgelegd. “We kregen nog training tot begin april. Daarna werd de zaal gesloten en viel alles stil”, vertelt Kyara. “Er was een vlucht naar België voorzien op 4 april, maar twee dagen voor vertrek kreeg ik een bericht dat mijn vlucht geannuleerd werd. Een andere vlucht boeken om zo in Europa te geraken was geen mogelijkheid: alle internationale vluchten werden geannuleerd.”

Kyara verdreef haar tijd in Rusland op haar appartement. “Buiten komen mocht niet en dus was ik genoodzaakt om films en series op Netflix te kijken”, lacht ze. “Daarnaast had ik daar ook een Playstation. Welke spelletjes ik dan speel? Is het raar als ik NBA zeg? Maar ik speel ook FIFA en avonturenspelletjes.” Enkele dagen geleden leek een einde te komen aan Kyara’s onzekerheid. “Drie dagen geleden kreeg ik een telefoontje van de Belgische ambassade in Moskou dat er op 24 april een vlucht zou zijn naar Frankfurt. Eergisteren nam ik zo een vlucht naar Moskou om van daaruit een dag later richting Frankfurt te vliegen. Ik landde er zaterdagavond en mijn papa kwam me daar oppikken met de auto. Ik zou anders pas een dag later een vlucht gehad hebben naar Brussel. Aangezien Frankfurt amper vier uurtjes rijden is leek ons dat de beste optie.”

“Contract nog niet verlengd”

Kyara is blij dat ze eindelijk thuis is na een maand van onzekerheid. “Vooral niet weten wanneer ik naar huis zou kunnen komen was moeilijk. Ik dacht eerder aan eind mei, tot het verlossende telefoontje van de ambassade kwam. De maatregelen worden in Rusland verstrengd en ook daar wordt de situatie erger. Ik ben nu sowieso voor vier maanden in België. Wat daarna staat te gebeuren, dat weet ik niet. Mijn contract loopt ten einde en momenteel weet ik nog niet of dat verlengd zal worden.”

Ik zou uiteraard graag nog een jaartje bijtekenen. We zien wel eens de coronacrisis voorbij is. Tot dan is het afwachten. Met de Belgian Cats zijn er twee stages voorzien in juli, maar voorlopig is er nog geen zicht over of die zullen plaatsvinden.” Kyara had een grote reis gepland naar de Verenigde Staten met haar zus, maar ook die zal niet kunnen doorgaan. Kyara relativeert: “Voorlopig kan ik niet veel doen, aangezien iedereen zoveel mogelijk moet binnen blijven. Maar ik ben al lang blij dat ik thuis ben bij mijn ouders. Vrienden en andere familieleden zien kan daarna ook nog.”

Ouders: “Even sprakeloos”

Ook de ouders van Kyara zijn blij dat ze hun dochter terug dicht bij zich hebben. “Toen Kyara gisteren haar thuis binnen stapte wisten we even niet wat zeggen”, glundert mama Birgit. “Het eerste moment kan je ook even niets zeggen. Tranen vloeiden langs onze wangen. Nu Kyara terug thuis is kunnen we terug naar het normale leven.”

“We missen haar sowieso als ze er niet is, maar we gunnen het haar zo. In februari was ze even thuis toen ze samen met de andere Belgian Cats de kwalificatiewedstrijden voor de Olympische Spelen afwerkte in Oostende. Maar dat is niet hetzelfde. Het is al even geleden dat Kyara nog écht thuis was. Rusland is niet naast de deur en moeilijker te bereiken dan Polen, waar ze eerst speelde. Maar door de huidige technologie lijkt ze nooit veraf.” (JRO)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.