BC Vagant speelt zaterdag voor vzw Co-Living: “Proberen hen op deze manier een duwtje in de rug te geven”

Mathieu Bergen hoopt alvast op een grote opkomst. © JS
Redactie KW

Mathieu Bergen zette eind vorig seizoen, na veertien jaar in de hogere basketregionen bij Kortrijk, de stap naar zijn jeugdvrienden van BC Vagant. Met veel plezier, zo blijkt. En met een groot hart: zaterdag speelt en feest BC Vagant ten voordele van het project Co-Living voor mensen met een beperking, en Bergen wil graag héél veel volk zien opdagen, “in een olympisch getinte outfit”.

“Het is de tweede keer dat we, met de bedoeling Co-Living te steunen, een eventmatch organiseren in een ludiek kader”, zegt de kapitein van Vagant. “Het is, denk ik, al vier of vijf jaar geleden dat we het project eens steunden, waarbij jonge mensen met een beperking in een soort cohousing samenwonen in Zwevegem. Ze krijgen ondersteuning en zorg waar nodig, en om dat plaatje rond te krijgen is heel wat budget nodig. We proberen hen een duwtje in de rug te geven.”

“Omwille van corona is onze jaarlijkse eventmatch een paar keer geannuleerd, maar nu achtte het feestcomité het moment rijp om er nog eens voluit voor te gaan. Het publiek wordt verzocht om zich voor de gelegenheid in een olympisch getinte outfit te steken. Dat brengt een leuke ambiance. Daarna is er een afterparty, waarop we iedereen uitnodigen. DJ Asap Beterschap en DJ Lotto zullen de avond en nacht ongetwijfeld in goeie banen leiden.”

Vervelend afscheid

“Mijn afscheid bij Kortrijk Spurs verliep niet zoals ik het had gehoopt. Vorig seizoen liep ik corona op en een paar weken later begon ik stilaan weer wat te lopen en te trainen. Pijn ter hoogte van mijn hart dwong me te stoppen en onderzoek wees uit dat het om een hartspierontsteking ging. Vier maanden lang mocht ik geen inspanningen doen en het piekte om al die tijd aan de zijlijn te moeten blijven. Gelukkig kon ik daarna weer sporten, maar Spurs trok versterking aan. Het was voor mij het sein om bij Vagant aan een nieuwe episode te beginnen.”

“Het feit dat Thomas Deryckere en Simon Planckaert nog een extra seizoen spelen en dat Robin Mestdagh volgend seizoen bij ons aansluit, is een leuke aanleiding om er zelf nog mee door te gaan. Wat ook een positieve rol zal spelen: Thibaut Duvillier, die nu in het AZ van Sint-Truiden werkt, komt naar onze regio. Dit seizoen speelt hij sporadisch mee, maar hij kan bijna niet trainen. Hij doet me denken aan Tom Delmulle, een speler met grote intensiteit: als hij op het veld staat, voel je meteen het verschil.”

“Mijn partner Stéphanie had gedacht dat ik het basket meer zou loslaten, maar twee keer per week trainen en een match in het weekend lijkt me een goed evenwicht. Ik sla geen training over, tenzij ik geblesseerd ben. De aard van het beestje, zeker? Dat we soms op zondagnamiddag spelen, maakt dat ze dan eens met de kinderen naar de match kan komen kijken.”

Kwinkslag

“Sportief is het natuurlijk aanpassen, als je van tweede nationale naar eerste provinciale gaat, maar ik heb de knop vrij snel omgedraaid. Je kan ook met een kwinkslag reageren als iemand je intenties niet direct doorheeft. Maar de wil om te winnen, die kan je niet wegsteken”, lacht Bergen. (JS)

Zaterdag 11 maart om 20.30 uur in de Lange Munte: BC Vagant Kortrijk – BC De Westhoek Zwevezele

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier