BC Oostende wint Beker van België na bloedstollende slotfase

Jean Salumu op weg naar de korf © BELGA
Redactie KW

BC Oostende won maandag voor de derde opeenvolgende keer op rij de Beker van België. Na een superspannende finale won de kustploeg in Vorst Nationaal met 95-94 van Luik. Voor BCO is het al de zestiende beker in totaal.

De bekerfinale basketbal vond dit jaar plaats in Vorst Nationaal. BC Oostende, autoritair leider in de reguliere competitie, was de grote favoriet tegen Luik, nummer acht van de Belgische competitie. Toch nam Luik de beste start. Onder impuls van een bedrijvige Maxime Gaudoux bouwden de Luikenaars direct een kloofje uit, maar door vooral een sterke Mateusz Ponitka kwam BC Oostende net voor de rust op voorsprong : 15-16. BCO vreesde vooral John Fields voor de match. De Amerikaanse center van Luik is een van de beste spelers in België en kan knappe cijfers voorleggen, maar in het eerste tweede quarter kwam hij niet tot scoren door een strakke Oostendse defensie.

Superspannend

De Oostendenaars duwden door in het begin van het tweede quarter en liepen uit tot 15-21 en dat was voor de Luikse coach Fulvio Bastianini het sein om een time-out aan te vragen. Dat had effect want even sloop Luik dichter, bij 29-29 stond het zelfs weer gelijk. BCO liet zich niet doen. Ruststand 34-38.

In het begin van de tweede helft was Khalid Boukichou goed bij schot en ook Mateusz Ponitka bleef de weg naar de korf vinden. Toch bleef Luik in de match tijdens deze sterke Oostendse periode. Meer zelfs, na een driepunter van Garrius Adams stond het plots weer gelijk : 56-56. Na 30 minuten stond het 59-59 en maakten de fans zich op voor een superspannende eindfase.

Verlengingen

Oostende nam in het vierde quarter meteen het heft in handen en de kustploeg liep snel uit tot 61-68. Met twee driepunters van JP Prince werd het zelfs 67-75 voor BCO. Maar zoals zo vaak in deze match keerde Luik terug : 74-75 met nog twee minuten op de klok. Luik en Oostende hielden elkaar in evenwicht en met 23 seconden op de klok stond het 78-80. Na een technische fout voor Luik miste Djordjevic twee vrijworpen en na een dramatische inworp van JP Prince zorgde Jerime Anderson zelfs voor 80-80. De ultieme poging van Dusan Djordjevic danste op de ring, maar verdween niet in het netje. Verlengingen dus !

Ook in overtime waren Luik en Oostende aan elkaar gewaagd. Op 26 seconden van het einde stond 94-93 voor Luik. Dusan Djordjevic zorgde voor 94-95. In zijn laatste aanval kwam Luik niet meer tot scoren.

Voor BC Oostende is het de derde beker op rij, de zestiende in totaal.

(OV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.