Baskettende tweelingzussen Becky en Billie Massey: “We zijn nog nooit van elkaar weggeweest”

Becky (rechts) en Billie Massey.©Davy Coghe Davy Coghe
Becky (rechts) en Billie Massey.©Davy Coghe Davy Coghe
Hannes Hosten

De basketzussen Becky en Billie Massey (20) misten vorig seizoen op een haar na de kampioenstitel in eerste nationale dames met hun ploeg Sint-Katelijne-Waver. Ze debuteerden in 2020 allebei bij de Belgian Cats en droegen er meer dan hun steentje bij om het ticket voor het EK 2021 binnen te halen. Maar een echt topjaar vonden ze het niet. Daarvoor is er te veel afgelast.

De tweelingzussen zitten in de week op kot in Mechelen. In het weekend – zeker als er geen wedstrijden op het programma staan – zakken ze regelmatig af naar hun thuisbasis aan zee. Ondertussen is de competitie in de Top Division Women weer gestart en dat kwam voor Becky en Billie niets te vroeg. “We keken er naar uit weer te kunnen beginnen”, zeggen ze. “We trainen acht keer per week, maar het werd toch tijd om weer echt te spelen.”

Betekent een schip iets voor jullie?

Billie: “Onze hele familie heeft wel iets met boten, zowel de Britse familie van onze papa als de Belgische familie van onze mama. Onze mama werkte vroeger op de ferry Oostende-Dover en het is daar dat onze ouders elkaar leerden kennen. De boot is dus toch wel belangrijk geweest voor ons ( lacht ). Maar zelf hebben wij er niet echt iets mee.”

Hebben jullie hier nog veel vrienden?

Becky: “Eigenlijk niet. Onze vrienden zitten vooral in Mechelen en Antwerpen. Maar we komen wel nog graag naar de kust.”

Was dit een topjaar voor jullie?

Becky:Bwaa … Door de coronacrisis hebben we dikwijls niet mogen spelen. Al heb ik daar mentaal wel veel uitgehaald. Ik probeer in alle situaties het positieve te zoeken. Met al dat stilzitten, heb ik veel kunnen nadenken over het basket: wat wil ik bereiken, wat kan er nog verbeteren… Daar heb ik wel iets aan gehad.”

Billie: “Ik vond het ook maar een matig jaar. De kampioenstitel waren we zo dichtbij… maar ging toch naar Castors Braine. En het Olympisch kwalificatietornooi in Oostende in februari, waar de Belgian Cats zich plaatsten voor de Olympische Spelen volgend jaar in Tokio, lijkt wel drie jaar geleden. Het was een leuk tornooi en mijn eerste wedstrijd op dit niveau in eigen stad. Wel jammer dat ik op de bank moest zitten.”

“Billie is een beest in het spel, ik beweeg me er soepel tussen” – Becky Massey

Hopelijk volgend jaar ook echt naar de Olympische Spelen en het EK.

Becky: “We zullen zien of we erbij zijn. Dat is afwachten. En als één van ons mee mag en de ander niet? Ach, we gunnen het elkaar wel hoor. Zo zijn we altijd opgevoed. Als ik niet mee zou mogen en Billie wel, dan zal ik in eerste instantie blij zijn voor haar. Pas achteraf zal het bij me opkomen dat het jammer is dat ik er niet bij ben. En omgekeerd is het ook zo.”

Maar het zou toch raar doen voor jullie om tijdens de Spelen of het EK thuis te zitten?

Becky: “Ik zou er natuurlijk wel graag staan. Het zou een enorme belevenis zijn en daarvoor doe je het. Maar we respecteren de keuze van de coach. Daar kan je niet op vooruit lopen.”

Billie: “Ik hoop natuurlijk om mee te mogen. En liefst niet alleen om op de bank te zitten. Ik zou ook graag enkele minuten krijgen om te spelen. Maar we hebben geen idee wanneer we daar iets over zullen weten.”

Jullie speelden al altijd bij dezelfde ploeg. Kunnen jullie elkaar niet missen?

Becky: “Dat moeten we nog ontdekken. We zijn nog nooit van elkaar weg geweest en weten dus niet hoe dat zou zijn.”

Billie: “Je weet dat er ooit wel een moment komt waarop we niet zoveel meer samen zullen doen. Maar daar denk ik nog niet aan.”

Zijn jullie ook samen begonnen met basket?

Billie: “Nee, ik was een jaar eerder. Ik was zeven toen ik een nicht volgde naar het basket. Becky deed toen ballet, maar daar was ik niet goed in. Het volgende jaar stopte ze met ballet en gingen we samen naar het basket.”

Wie zijn Becky en Billie Massey?

Privé

Tweelingzussen, geboren in Oostende op 21 maart 2000. Wonen afwisselend bij hun moeder in Oostende en bij hun vader in Bredene, maar meestal op kot in Mechelen. Ook broer Ozzy (18) is een baskettalent. Hij speelt in tweede nationale bij KBC Gistel Oostende Duva Fruit.

Opleiding en loopbaan

Liepen allebei topsportschool in Antwerpen. Billie studeert nu logistiek management aan de Thomas More-hogeschool in Mechelen, Becky studeert orthopedagogie aan de Karel de Grote-hogeschool in Antwerpen. Billie basket al sinds haar zevende, Becky volgde een jaar later. Speelden eerst bij KBOB en sinds 2016 bij Hema Sint-Katelijne-Waver. Debuteerden in 2020 allebei bij de Belgian Cats.

Vrije tijd

Series en films bekijken.

Klopt het beeld dat jullie elkaar als tweelingzussen begrijpen zonder woorden?

Becky: “Soms wel, soms niet. Het gebeurt dat ik me afvraag wat Billie nu aan het doen is, maar andere keren begrijp ik haar blindelings. Achteraf in de auto bespreken we altijd uitgebreid de wedstrijd. Maar discussies hebben we maar heel zelden. Meestal zijn we het roerend eens.”

Jullie zijn wel heel verschillende types spelers.

Becky: “Billie is een beest in het spel. Ze heeft zoiets van: ‘niemand duwt me hier weg’. Ik moet er meer tussen lopen en me soepel overal doorheen bewegen.”

Billie: “Maar je hebt de beide types nodig.”

Wat mogen we jullie toewensen voor volgend jaar?

Becky: “Dat ik stappen vooruit kan zetten in mijn basketniveau.”

Billie: “Dat we kampioen spelen! We waren er vorig jaar zo dicht bij.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.