Basketreferee weken aan de kant na klop van collega-scheidsrechter

Redactie KW

Als je de 123-53-uitslag in de wedstrijd tussen Red Sharks Koekelare One en K-Basketteam Kortrijk Two in tweede provinciale bekijkt, zou je denken dat het een typische zondagsmatch zonder veel verhaal was. Maar niets is minder waar…

Voor deze basketwedstrijd in tweede provinciale werden Ricardo Naeyaert – die normaal in derde nationale fluit – en Alec Verhoest aangeduid. Er werd bijzonder rechtlijnig en kort gefloten, maar van een echte wedstrijd was er weinig sprake. Daarvoor was het verschil tussen de twee ploegen te groot.

Escaleren

In het derde quarter escaleerde plots de match. Na veel gemekker volgde de ene technische fout na de andere voor de Kortrijkse ploeg, die ook een supporter naar buiten verwezen zag worden. Daarop kwam het tot een contact tussen Ricardo Naeyaert en S. V., een 25-jarige speler van K-Basketteam Kortrijk Two én collega-scheidsrechter. Een zware klop volgens de ene, een schouderklopje volgens de andere. De referee twijfelde niet en sloot de speler meteen uit.

Minstens drie weken

Ricardo Naeyaert, die de wedstrijd nog afwerkte, trok daarna de dokter en kinesist, die drie verschoven rugwervels en vaste spieren – waarbij er uitstralingen waren naar de benen – vaststelden. Hij zal minstens de komende drie weken niet in actie komen. De scheidsrechter stelde begin deze week een verslag op, lichtte de Vlaamse Basketballiga (VBL) in en trok ook naar de politie. “Vooraleer ik met de advocaat van de VBL heb samengezeten kan en mag ik geen commentaar geven”, wilde de 25-jarige Veldegemnaar enkel kwijt.

Stilzwijgen

Omdat deze zaak heel erg gevoelig blijkt te liggen, wil ook niemand anders on the record reageren op de zaak. Een ding is zeker : de VBL tilt heel zwaar aan fysieke agressie op een scheidsrechter. Dat de dader zelf scheidsrechter is, zijn bovendien nog eens verzwarende omstandigheden. “Van een scheidsrechter moet een speler blijven, áltijd”, klinkt het wel.

(Olivier Neese)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier