9 opvallende cijfers na 9 eerste speeldagen van BC Oostende

Dario Gjergja wordt van het terrein gestuurd tijdens de wedstrijd tegen Mons-Hainaut. (Foto Belga) © BELGA
Redactie KW

Het eerste kwart van de competitie zit erop. Tijd om een eerste evaluatie van titelverdediger Filou Oostende te maken aan de hand van negen getallen. Van 1 tot 100: negen leuke vaststellingen.

1: Vanaf de eerste speeldag vond Filou Oostende zijn plaatsje aan de top van de stand. De rood-gelen bleven voortdurend op de eerste plaats, ondanks 1 zure nederlaag bij Kangoeroes.

3: Er bestaan geen statistieken van, maar we vermoeden dat coach Dario Gjergja het recordaantal uitsluitingen tijdens het eerste kwart van de EuroMillions Basketballleague gebroken heeft. De refs verplichtten hem in de voorbije 9 matchen al 3 keer de zaal te verlaten: in Brussels, Mechelen en Bergen.

7: Alleen Oostende, Bergen en Mechelen hebben al 9 wedstrijden in de competitie afgewerkt. Er kunnen steeds redenen ingeroepen worden om wedstrijden te verplaatsen, zoals de kwalificatierondes van de Basketball Champions League. Maar het is toch godgeklaagd dat 7 op 10 eersteklassers, na een kwart van de competitie, al een achterstand in het aantal gespeelde matchen hebben. Antwerp Giants, Brussels en Leuven tellen amper 7 wedstrijden.

9: Vincent Kesteloot en Chase Fieler stonden al in negen competitiematchen in de basis-vijf. Dusan Djordjevic en Elias Lasisi haalden al acht titularisplaatsen.

11: Drie spelers van Oostende halen een gemiddelde productiviteit van 11 punten: TJ Williams is topschutter met 11,6 punten, Nemanja Djurisic (11,3) en Elias Lasisi (11,2) volgen hem op een zucht. Chase Fieler tekent 10,9 punten per wedstrijd aan.

TJ Williams is dit seizoen de Oostendse topschutter met gemiddeld 11,6 punten per wedstrijd. (Foto Bart)
TJ Williams is dit seizoen de Oostendse topschutter met gemiddeld 11,6 punten per wedstrijd. (Foto Bart)© VDB

22: De liga houdt een rangschikking bij van de spelers met de beste computerevaluatie. Aan de leiding na negen speeldagen staat Love Carrington van Kangoeroes Mechelen. In de top tien vinden we twee spelers van zowel Limburg United, Okapi Aalstar als Brussels.

Alle ploegen hebben minstens één speler in de top 14, met uitzondering van leider Filou Oostende. De eerste Oostendenaar vinden we op de 22ste plaats. Marin Maric scoorde het best van alle Filou-spelers. Vijf posities verder volgt TJ Williams hem en op de 29ste plaats staat Elias Lasisi. Verder zien we nog Dusan Djordjevic (36), Nemanja Djurisic (38), Chase Fieler (41) en Vincent Kesteloot (47). Zij prijken ook in de top 50.

33: De winst met 33 punten verschil in Bergen (58-91) is de zege met het ruimste verschil voor Filou Oostende in de eerste ronde van de competitie. Eerder won Oostende met 25 punten van Antwerp Giants en met 24 punten van Luik.

68,22: Oostende heeft de beste defensie van alle eersteklassers. De Filous slikten gemiddeld slechts 68,22 punten per competitiewedstrijd. In de jongste 3 competitiematchen incasseerde Oostende twee keer minder dan 60 punten: 55 van Limburg United, 61 van Luik en 58 van Bergen. Dat is een opmerkelijk laag gemiddelde van 58 per duel.

100: Dusan Djordjevic is opnieuw de absolute leider in de stand van de vrijworpen. Met 23 op 23 vrijworpen haalt hij een perfecte 100 procent. Dave Dudzinski van Antwerp Giants heeft ook 100 % maar dat vloeit vooruit een 6 op 6. Van de spelers die al meer dan 20 keer naar de vrijworplijn stapten, doen ook Anthony Lambot (Leuven Bears) en Bradford Burgess (Luik) het heel goed. Beiden hebben 18 op 21, dus 85 %. Zach Thomas mocht al 47 vrijworpen nemen. Daarvan benutte hij er 38, goed voor 80,9 %.

In drie van de negen matchen mocht Djordjevic geen enkele vrijworp nemen. Tegen Okapi Aalstar (8 op 8) en tegen Antwerp Giants (6 op 6) was hij aan deze lijn het meest productief.

(PRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier