Oostrozebeekse ijzeren broers Reinout en Elewout Maes samen naar Hawaï

Reinout en Elewout Maes staan straks samen aan de start van de Iron Man in Hawaï. © CLY
Julien Cluyse
Julien Cluyse Medewerker KW

Reinout Maes en zijn broer Elewout mogen op zaterdag 8 oktober deelnemen aan het WK triatlon in Hawaï. Een unicum want zij staan als enige Belgische broers aan de start op de Kailua Pier. We treffen de broers in de ouderlijke woning in de Knokstraat bij vader Jan.

Op 10 juli behaalde Reinout Maes (40) in de Baskische stad Vitoria-Gasteiz een ticket voor het WK triatlon, de Ironman van Hawaï. Doordat zijn jongere broer Elewout (33) zich vorig jaar in Frankfurt al plaatste, zullen beide broers aan de start staan op Kailua Pier op zaterdag 8 oktober. Ze duiken er de oceaan in voor 3,8 kilometer zwemmen om daarna 180 kilometer te fietsen en te eindigen met een marathon.

Laatbloeier

Reinout werkt als burgerlijk ingenieur automatisatie op zelfstandige basis. Hij is gehuwd met Herlinde Vanwynsberghe en vader van twee zonen Briek en Warre. Reinout is op het eerste gezicht een laatbloeier, maar was al actief in de atletiek op 13-jarige leeftijd maar stopte er dan mee. “Toen ik alles weer op een rijtje had – de studies afgewerkt, huwelijk en kinderen – heb ik de draad weer opgenomen en ga mij nu wagen aan iets dat al langer op mijn bucketlist stond: de Ironman.”

Elewout zoekt geschikt personeel voor firma’s die kaderpersoneel willen aanwerven. Hij is gehuwd met Lies Schreel en vader van twee kinderen, Iris en Ella. In tegenstelling tot zijn broer neemt Elewout geregeld deel aan grote wedstrijden en is dan ook beter voorbereid voor Hawaï.

Motivatie

We informeerden bij Reinout wat er hen toe bewoog om aan dit grote avontuur te beginnen in Hawaï. “Ik had een grote bewondering voor Luc Van Lierde die twee keer won in Hawaï. Ik was daar zo van onder de indruk dat ik de Ironman op mijn bucketlist plaatste.”

“Nu ik veertig geworden ben, mag ik deze uitdaging niet langer uitstellen. Het behalen van een ticket voor het WK triatlon, de Ironman van Hawaï, heeft er vanzelfsprekend voor gezorgd dat het nu of nooit was. Alleen moest ik mijn broer nog overtuigen met me mee te gaan.”

“Eerlijk gezegd is mijn broer Elewout de echte atleet en veel meer geschikt om op Hawaï een mooi resultaat neer te zetten. Ik heb Elewout dan ook een beetje gepusht om samen aan dit avontuur te beginnen.”

Voorbereiding

Het spreekt voor zich dat starten in een dergelijke race heel wat voorbereiding vraagt. “Ik ben gestart met de voorbereidingen in februari en heb intussen de trainingen opgevoerd tot 20 uur per week. Dagelijks probeer ik één tot twee trainingen te voorzien gespreid over de dag al naar gelang mijn beroepsbezigheden.”

“Ik ga er niet echt heen om een puik resultaat neer te zetten, maar ik wil wel tonen dat ik mijn selectie verdiend heb. En ik hoop beter te doen dan in Spanje en dan 10.30 uur”, aldus Reinout.

Toptien is doel

Ook Elewout startte al met de voorbereidingen in januari maar in tegenstelling tot zijn broer neemt hij geregeld deel aan een wedstrijd. “Wel is het zo dat ik ook dagelijks train en ik zit nu ook al op 20 uur wekelijks. Ik probeer vooral ’s morgens de loopschoenen aan te trekken.”

Of hij een resultaat voor ogen heeft? “Toch wel. Ik mik op een realistisch resultaat en dat is in de toptien te eindigen in mijn leeftijdscategorie 30 tot 34 jaar.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.