Atletiek – Fincioen en Holovnytskyy winnaars in de Nacht

Stijn Fincioen heeft voor de derde opeenvolgende keer de marathon van Torhout gewonnen. De zege in de 100 kilometer was voor de Oekrainer Oleksandr Holovnytskyy.

De Nacht van West-Vlaanderen in Torhout was aan vrijdag aan zijn 33ste editie toe. Waarschijnlijk voor de laatste keer met de 100 kilometer ultraloop. De favoriet voor de Belgische titel, Pieter Vermeesch, kreeg zware concurrentie uit het voormalige Oostblok. De Oekrainer Oleksandr Holovnytskyy ging er meteen als een speer vandoor, en mengde zich zelfs in de top vijf van de marathon. Hij liep de eerste 42 kilometer in 2u39, en had dan al tien minuten voorsprong op de Tsjech Oralek, die zich helemaal kapotliep in zijn poging om Holovnystkyy eingszins bij te houden. Halfweg zat Pieter Vermeesch in een knappe derde plaats, maar maagproblemen zouden hem na even later uit de wedstrijd doen stappen.

Dat gebeurde ver achter de rug van Holovnytskyy, die meer dan twintig minuten uitliep op drie Russen, Ismailov, Pavlov en Avestissyan. Eerste Belg was de verrassende Johan Watthy uit Gistel. Hij zou vijfde worden in 7u.23’36.

Bij de vrouwen stond er geen maat op de Russische Vishnevskaya, die met haar 7u52 achtste algemeen werd. Eerste Belgische was Veerle Beernaert, vijf minuten sneller dan Dora Vandewaetere.

Holovnytskyy bleef uiteindelijk ruim onder de zeven uur. Hij won in 6u48min22sec. de Nacht van West-Vlaanderen. Maar is hij nu de laatste winnaar van de 100 km in Torhout ? Wedstrijdleider André Migneau : “Zeker in deze vorm, want in de toekomst kunnen we de veiligheid van de lopers niet meer garanderen. Een optie is om vroeger te starten, maar daar is Torhout niet klaar voor. We kunnen eventueel elders starten om 17u, ofwel helemaal uitwijken uit Torhout.”

Derde keer Fincioen in de marathon

Hoedanook blijft de Nacht van West-Vlaanderen in Torhout bestaan. Het gros van de deelnemers komt voor het wandelen en de kortere loopafstanden.

Op de 10 kilometer ging de zege naar Lander Van Droogenbroeck. Hij haalde voor John Ngure, Dieter Brouckaert, Simon Mestdagh en Kris Coddens.

De marathon werd geteisterd door de hevige wind, maar dat belette Stijn Fincioen niet om er al meteen alleen vandoor te gaan. Ook zijn achtervolgers moesten alleen tegen de wind opboksen. Johan Clyncke, die sinds twee jaar getraind wordt door Fincioen, volgde op dik vier minuten van zijn coach. Nico Serroen uit Wevelgem, een ervaren rot in het marathonvak, liep zijn wedstrijd op plaats drie. Daarachter volgde nog een duo met Karel Moerman en Hans Reigel, en dan de 48-jarige Wim Mory, drievoudig winnaar van de marathon in Torhout. Fincioen liep vorig jaar in Eindhoven onder de 2u18min, maar weet dat zo’n tijd in Torhout niet haalbaar is. Alleen, en tegen de weerselementen in, bleef de 32-jarige Varsenaar toch makkelijk aan de leiding lopen, op zoek naar het record van Mory. De zege kwamniet meer in gevaar. Fincioen won voor de derde opeenvolgende keer de marathon in Torhout, en deed dat gezien de omstandigheden, in een meer dan behoorlijke tijd. 2u25min27sec.

In de slotfase begaf Clyncke nog onder de druk van Serroen, die dolgelukkig was met zijn tweede plaats, net boven de 2u30min.

(JS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.