Zwevegemse broers Soens zijn gebeten door motorcross

De broers Lowie en Emiel Soens hebben een passie voor motorcross. © GJZ
Redactie KW

Lowie en Emiel Soens uit de Bellegemstraat in Zwevegem zijn de zonen van bakker Tonino Soens en Griet Donck. De tweelingbroers werden allebei onlangs 19. Lowie is het vriendje van Céline Paepe en Emiel van Lotte De Wispelaere. De broers zijn lid van het Team Bakkerij Soens, papa is dus sponsor. Lowie komt aan de start bij de Nieuwelingen 250/500cc op motor KTM 250cc 4 takt met nummer 40, Emiel bij de Junioren 250cc. Beiden zijn nog steeds student bij de hogeschool Vives Kortrijk.

Crossverhalen

We laten Lowie en Emiel hun crossverhaal doen: “We begonnen te crossen met een kleine Quad 90cc op het veld in ons buurt. Toen de quad te klein werd, kregen we een motor 65cc, een tijd later een 125cc. Daarmee gingen we trainen in het circuit Zwaanhof in Komen. Toen we 14 jaar waren, startten we bij de Aspiranten bij de VJMO-federatie met een KTM 125cc. Twee seizoenen hebben we bij de VJMO gereden en vanaf ons 16de bij de Beloften MCLB. Het eerste jaar bij de Beloften met een 125cc. Voor ons was het de beste keuze om bij VJMO en MCLB te rijden. Het was dicht bij huis en we konden veel vrienden maken.”

“Ik heb nog nooit een titel gewonnen, maar ik heb wel al veel mooie herinneringen verzameld”, gaat Lowie verder. “Ik heb onder meer mijn thuiscross in Zwevegem bij VJMO gewonnen en toch wel enkele podiumplaatsen behaald in de voorbije jaren. Als training ga ik zoveel mogelijk fietsen of lopen. Als het vakantie is, gaan we soms ook trainen met de motor.”

De voorbije twee seizoenen ben ik uitgevallen met blessures, dat wil ik nu vermijden

Zijn doel voor de toekomst is vooral blessurevrij blijven. “De voorbije twee seizoenen ben ik telkens een tijd uitgevallen met blessures. Dit jaar kom ik weer uit bij de Nieuwelingen 250/500cc op KTM, alhoewel ik geen bijzondere of hoge verwachtingen koester, ik wil mij vooral amuseren en blijven groeien en verbeteren.”

“Net als mijn broer heb ik mij na de periode bij VJMO als 16-jarige bij MCLB aangesloten bij de Beloften, waarbij ik twee jaar heb gereden met een 125cc KTM”, vertelt Emiel. “Vorig jaar deed ik de overstap naar de Junioren mx2 op KTM 125cc. De passie voor motorcross hebben wij gekregen van onze vader, hij is ook een grote fan van motoren.

Ik heb al heel wat podiumplaatsen en overwinningen behaald, in 2016 was ik derde in het kampioenschap bij de Aspiranten en in 2018 derde in het BK bij de Beloften”, gaat Emiel verder. “Ik wil ook wel blessurevrij blijven, maar ik zal in het begin van het huidig seizoen niet direct kunnen deelnemen door een afgescheurde voorste kruisband.”

De broers willen nog hun ouders danken die hen alle kansen geven om te crossen. Ook hun vriendinnen Céline en Lotte zorgen voor heel wat steun. Natuurlijk zijn ook de supporters en vrienden heel dankbaar. (GA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier