Zwemster Indra Vandenbussche trekt naar de VS

"Dit is echt iets voor mij", vindt Indra Vandenbussche. © ACR
Redactie KW

De 18-jarige Indra Vandenbussche uit Brugge reist maandag naar de Verenigde Staten waar ze gaat sporten en studeren aan de Southern Methodist University in Dallas.

Ondanks de maandenlange onzekerheid kan Indra Vandenbussche op maandag 17 augustus naar de SMU in Dallas reizen. Ze krijgt er een full scolarship voor twee majors: Biological Sciences en Mechanical Engineer. Hiermee hoopt ze na deze vier jaar bacheloropleiding aansluitend in ons land een masteropleiding bio-ingenieur te kunnen volgen.

De zwemster van de Kon. Brugse Zwemkring (BZK) schreef zich daar tijdens de krokusvakantie in, maar wegens de coronapandemie vernam Indra pas eind juli van de Amerikaanse overheid dat ze een uitzondering maken op het algemeen inreisverbod en studenten met F1-visum uit de Schengenlanden toch worden toegelaten.

Op verkenning in februari

In februari kon Indra er reeds kennismaken met de routine die er heerst en tevens de campus verkennen. “Ze zijn er enorm vriendelijk en de faciliteiten die ze daar hebben zijn niet te beschrijven”, liet ze toen weten.

“Er is een enorm grote fitnesszaal voor de zwemmers en een aparte fitness voor als je individueel extra wil trainen. Het zwembad is prachtig. Het is er volledig onderhouden en om de honderd meter vind je er een restaurant.”

Miljoen dollar geïnvesteerd

Het verkennend bezoek van Indra is van voor de uitbraak van de coronapandemie. Ondertussen hebben ze op de campus alles onder controle. “Ze hebben heel veel maatregelen genomen. Ik denk dat ze hiervoor een miljoen dollar geïnvesteerd hebben, zowel aan infrastuur als om alles zo veilig mogelijk te laten verlopen.”

Voor wat de trainingen betreft is er nog niet echt veel zekerheid. “Door de diverse maatregelen zal alles wellicht een beetje anders verlopen”, weet de Brugse zwemster die in haar stad reeds twee keer de trofee van Sportvrouw in ontvangst mocht nemen.”

Aileen Pannecoucke

De sportteams van de Southern Methodist University in Dallas worden de Mustangs genoemd en maken deel uit van de competitie Conference USA. “Aileen Pannecoucke, iemand van onze club, trok ook naar de VS. Dit is echt iets voor mij”, vindt Indra.

“Mijn trainer Stefaan Obreno is daar goed bevriend met de hoofdcoach van het meisjesteam. Zo kwamen de nodige contacten. Er volgden videogesprekken en het klikte meteen tussen ons. Dat is ook de reden waarom ik voor die universiteit gekozen heb.”

Strikte maatregelen

De helft van de lessen zal Indra online volgen en als ze naar de lessen moet, is dat onder zeer strikte maatregelen. “Net als bij onze trainingen. Er is een heel plan uitgewerkt waar we ons moeten aan houden. En als het erger wordt, komen daar nog eens extra maatregelen bij. Ik heb er zestien lesuren per week, met daarnaast acht zwemtrainingen, twee keer oefenen op kracht en een keer op vormspanning. De duur van die trainingen varieert tussen anderhalf en twee uur.”

De eerste week zal Indra zich in de eerste plaats wat aanpassen aan haar nieuwe omgeving. “Na de nodige quarantainemaatregelen en een covidtest, kan ik mij dan zo snel mogelijk installeren in mijn kamer en de lessen en de trainingen aanvatten. Ondertussen maakte ik al contact met een paar meisjes alsook met mijn kamergenote, zij is een Amerikaanse uit Oklahoma”, besluit Indra Vandenbussche. (ACR)