Zwarte gordel voor Sharon Verschuere van Judoclub Brugge

Sharon Verschuere kreeg op een buitentraining voor de jeugd een zwarte gordel van de club van hoofdtrainer Anthony Tetaert. (foto ACR)
Sharon Verschuere kreeg op een buitentraining voor de jeugd een zwarte gordel van de club van hoofdtrainer Anthony Tetaert. (foto ACR)
Redactie KW

Bij Judoclub Brugge hebben ze er met Sharon Verschuere een zwarte gordel bij. Ze doet reeds 16 jaar aan judo en na een periode van negen jaar met een bruine gordel, waarin ze vier seizoenen niet aan competitie deed, was het tijd voor een volgende stap.

In een korte periode verzamelde de 26-jarige judoka uit Assebroek de nodige punten om uiteindelijk voor de zwarte gordel te gaan. Al nam dit door corona toch enige tijd in beslag. “Ik zou het examen in maart 2020 afleggen. Twee dagen voordien ging de lockdown in en werd alles geannuleerd. Toen ik hoorde dat er in september een nieuwe datum kwam, heb ik mij daar volledig op toegelegd. Uiteindelijk is het dan toch gelukt. Na opnieuw een maand voorbereiding wist ik toch te slagen. Ik ben dan ook bijzonder trots.”

De zwarte gordel van Sharon brengt het aantal eerste dan graden bij Judoclub Brugge op 27 van de circa 150 leden die aangesloten zijn. Een zwarte gordel behalen is het streefdoel van iedere judoka. Maar dat vraagt tijd. Als je als vijfjarige begint dan kun je ten vroegste op 16 jaar een zwarte gordel behalen. Als je ouder bent, gaat het sneller, maar je moet er toch minstens een zestal jaar over doen. Toetreden tot het nationale examen kan je enkel als je tijdens bepaalde wedstrijden voldoende punten verzamelt.

“Op je 23ste moet je reeds een jaar een bruine gordel en zes punten hebben”, weet Sharon. “Pas dan kan je voor een eerste dan gaan. Ik haalde zes en een half.”

Sharon, die beroepshalve deel uitmaakt van een schoonmaakploeg, hoopt nu zo vlug mogelijk met wedstrijden te kunnen starten.

“Een selectie voor de provinciale, Vlaamse en eventueel nationale kampioenschappen zou mooi zijn. Die zwarte gordel geeft mij alvast voldoende vertrouwen. Er moet voor een deelname aan het BK heel veel getraind worden en daar ben ik nu volop mee bezig. Met corona is dat niet zo evident. De conditie lukt, de technieken zijn iets moeilijker.”

(AC)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.