Zes Uren van Spa openen WK uithouding, met Stoffel Vandoorne

Stoffel Vandoorne.© BELGA
Stoffel Vandoorne.© BELGA
Bron: Belga

Zaterdag staat met de Zes Uren van Spa de eerste wedstrijd van het FIA WEC, het WK uithouding voor wagens, op het programma. Met Stoffel Vandoorne en Alessio Picariello verschijnen er twee Belgen aan de start.

Het begin van het negende FIA WEC-kampioenschap was aanvankelijk voorzien in Portugal, maar door de coronacrisis werd de Portugese manche verplaatst naar juni. De spits wordt daardoor zaterdag (op 1 mei) in Spa afgebeten.

De organisatie moest overigens nog veranderingen doorvoeren. Zo werden de 24 uren van Le Mans verplaatst van juni naar augustus (22/23) om zo meer publiek te kunnen ontvangen. Publiek dat er dit weekend overigens niet zal zijn in de Ardennen.

Een van favorieten in LMP2

Onder de 35 deelnemende wagens is het uitkijken naar twee Belgische piloten. Stoffel Vandoorne is een van de favorieten in de LMP2, de tweede categorie van de prototypes. Hij mikt er met een Oreca-Gibson van het team Jota op de titel aan de zijde van de Indonesiër Sean Gelael en de Brit Tom Blomqvist, een oud-winnaar van de 24 Uren van Spa-Francorchamps.

Alessio Picariello, vorig jaar kampioen in de GTE-klasse van de European Le Mans Series, debuteert op wereldniveau in de categorige GTE-Am. Hij start in een Porsche die hij deelt met de Indonesiër Ryo Haryanto en de Duitser Marco Seefried. Picariello werkt niet het volledige kampioenschap af maar tekent alvast wel present tijdens de 24 uren van Le Mans.

Het Belgische team WRT, recent winnaar van de Vier Uren van Barcelona in de ELMS, gaat de strijd aan met een Oreca-Gibson LMP2, die wordt bestuurd door de Nederlander Robin Frijns, de Oostenrijker Ferdinand Habsburg en de Fransman Charles Milesi.

Nieuwe categorie Hypercar

De belangrijkste wijziging dit seizoen is de invoering van de nieuwe categorie Hypercar, die de LMP1 vervangt. Toyota neemt er deel met Alpine (dat een ex-LMP1 inzet, omgebouwd aan de huidige normen), terwijl het Amerikaanse Glickenhaus verkoos te passen voor Spa. Ook al zijn er dus maar drie wagens voorzien voor deze categorie, toch oogt de toekomst mooi met de komst in 2022 en 2023 van topmerken als Ferrari, Audi, Porsche, Peugeot en Acura.

Donderdag 29 april staat een vrije training op het programma, vrijdag 30 april volgen er nog twee en de kwalificaties (vanaf 18.20 uur). Het startschot voor de race weerklinkt zaterdag 1 mei om 13.30 uur.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.