Zeiler Yannick Lefèbvre niet, Isaura Maenhaut en Anouk Geurts wel naar Olympische Spelen

Yannick Lefèbvre mag in tegenstelling tot vijf jaar geleden niet naar de Olympische Spelen.© BELGA/KURT DESPLENTER
Yannick Lefèbvre mag in tegenstelling tot vijf jaar geleden niet naar de Olympische Spelen.© BELGA/KURT DESPLENTER
Redactie KW

Oostendenaar Yannick Lefèbvre kende tijdens een selectiewedstrijd samen met Tom Pelsmaekers in een 49-er materiaalpech. De dames Isaura Maenhaut (RBSC Duinbergen) en Anouk Geurts (VVW-Inside Outside Oostende) verzekerden zich in Lanzarote wel van een ticket voor Tokio.

De Belgische dames, die zich klaarstomen voor de Spelen in Parijs, mogen zich komende zomer al eens bewijzen op de Olympische Spelen in Tokio.

Op de selectiewedstrijd in Lanzarote heeft het duo het laatste Europese ticket veroverd in de 49er FX, een snelle en spectaculaire boot die zo goed als over het water vliegt. Zij eindigden in het klassement als eerste van de Europese teams die zich nog niet hadden geplaatst voor de Spelen.

Clubs aan de kust

Met 113 punten na zestien regatta’s werden Maenhaut (uit Schoten) en Geurts (uit Merelbeke), maar beiden lid van een club aan de kust, zevende in de eindstand. De Kroaten Enia Nincevic en Mihaela Zjena, hun belangrijkste concurrenten voor Tokio, werden tiende met 32 punten achterstand.

In totaal deden acht Europese combinaties in Lanzarote een gooi naar een plaats op de Spelen. De zege was weggelegd voor een Braziliaans team.

Mastbreuk

In de 49er bij de heren konden Oostendenaar Yannick Lefèbvre en Tom Pelsmaekers uit Lier zich niet kwalificeren. Het duo kreeg in race 11 helaas te maken met een mastbreuk en konden daardoor niet starten in race 12, met een maximumscore als gevolg.

In de laatste race voor de medalrace kwamen ze nog als zesde over de finish, maar het verschil op het Ierse 49er-team was te groot (24 punten). Ze werden uiteindelijk negende in de eindstand en tweede in de ranking van nog niet-gekwalificeerde Europese landen. Ze grijpen zo naast een tweede opeenvolgende olympische deelname na Rio 2016.

De Olympische Spelen in Tokio beginnen op vrijdag 23 juli en eindigen op zondag 8 augustus. Naast de 49er FX zal er ook een Belgische Laser Radial-boot in het water liggen, met zo goed als zeker Emma Plasschaert aan boord. (ACR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.