Yves Ngabu traint in Sheffield voor titelkamp in Roeselare

© Yves Ngabu met Agnes De Raeve (communicatie) en Youri Bultynck (marketing en merchandising) van Team Ngabu. (Foto SB)
Redactie KW

Voor Yves Ngabu, Europees kampioen bij de halfzwaargewichten, was het voorbije jaar er een van zoeken naar de juiste mensen op de juiste plaats. Zijn team heet doodgewoon ‘Team Ngabu’ en moet de bokser/voetballer in staat stellen alleen maar te focussen op zijn Europese titelkamp op 16 februari in Schiervelde in Roeselare. Ondertussen kijkt de Roeselarenaar nog eens terug op zijn breuk met Filiep Tampere en Renald De Vulder.

Yves Ngabu ruilde destijds coach Filiep Tampere, die hem naar zijn eerste Europese titel leidde, voor Renald De Vulder van de Antwerp Boxing Academy. “Ik wilde eigenlijk nooit van Filiep weggaan”, zegt Yves Ngabu nu. “Ik zei altijd dat hij als een vader was voor mij. En ik ben hem dankbaar dat hij mij naar de Europese titel heeft geleid. Maar toen besefte ik ook wel dat er voor mij iets te bereiken was in de bokssport en ik wilde een professioneel team rond mij bouwen: een diëtist, een psychische en fysische coach,… Filiep wilde dat niet.é”

Vijf keer zat ik met hem rond tafel en we zijn er niet uitgeraakt. Het ging voor mij zeker niet om geld. Jammer dat hij nadien wel zei dat dit de reden van ons uiteengaan was.”

Stage

Renald De Vulder liet vervolgens Yves Ngabu zijn Europese titel een eerste keer verdedigen in Deurne, tegen de Hongaar Tomas Lodi. “En ik ben halfweg het jaar met Renald naar Amerika geweest op stage. We wilden eens kennismaken met een andere visie van trainen en boksen. Maar daar had Renald het meestal over de Europese titel die hij met mij behaald had. Voor de rest ging het de hele trip over zichzelf, terwijl het wel ik was die ginder elke dag af zag op training.”

“Men wilde mij een contract voor vele jaren laten tekenen waar ik niet veel aan zou verdienen”

“Hij met nog anderen wilde me zelfs eens een contract voor vele jaren laten tekenen waar vooral zij – en niet ik – veel zouden aan verdienen. Ik tekende uiteraard niet. Ik betrapte Renald ook op leugens en op een bepaald moment werd het me te veel en ben ik van hem weggegaan. België is niet het ideale land om te trainen en te boksen. Ik heb het er bijvoorbeeld moeilijk mee dat je hier tegelijk trainer, promotor en manager kunt zijn. In het buitenland is dat verboden.”

Team Ngabu

De Roeselaarse bokser, die als voetballer ook aangesloten is bij derde amateurklasser KSKV Zwevezele, had tijdens zijn periode bij Renald De Vulder al contacten met de Hoogleedse advocaat Tom Noyez, die nu zijn agent en event director is. “Ik train nu sinds een viertal weken bij de Brit Dominic Ingle van de Ingle Boxing Gym in het Engelse Sheffield en heb er al enorm veel opgestoken. Dominic volgt me dagelijks op qua gewicht, hartslag,… Hij heeft ook een voedingsbedrijf dat me twee keer per week de gepaste maaltijden bezorgt.”

Yves Ngabu traint in Sheffield voor titelkamp in Roeselare
© Yves Ngabu verdedigt op 16 februari zijn titel in Roeselare. (Foto Bart)

“Dominic Ingle is een trainer van kampioenen zoals Johnny Nelson en Kell Brook, ook van wereldkampioenen. In Team Ngabu moet elk lid zich alleen maar om zijn taak bekommeren en ik moet alleen maar denken aan trainen en boksen. Dat kon vroeger niet. Maar ik heb hard getraind, veel geknokt en ben nu gekomen waar ik wilde komen. Ik wil vooruitkijken, maar sommigen mensen mogen wel eens wat meer respect tonen voor de bokssport. Het is een harde stiel.”

“De titel blijft hier in België, in Roeselare”

Op 16 februari staat Yves Ngabu in Schiervelde tegenover de 25-jarige Deen Micki Nielsen, die 25 van zijn 26 kampen won. “Ik ga hem gewoon afmaken”, repliceert Yves. “De titel blijft hier in België, in Roeselare! Nadien ga ik weer trainen in Sheffield en ik zal daar waarschijnlijk ook kunnen boksen.”

Op de meeting in Roeselare boksen naast Ngabu onder meer ook Oshin Derieuw en Meriton Karaxha.

(IB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.