Ypres Rally wordt in november eerste Belgische WK-manche

© MG
Redactie KW

In november zal er voor het eerst een WK-rally op Belgische bodem plaatsvinden. Op de, wegens de coronapandemie, hertekende kalender neemt de Ypres Rally van 19 tot 22 november de plaats van de Rally van Japan in, zo maakten de organisatoren en de WRC woensdag bekend.

Deze keer is het officieel: België ontvangt voor de eerste keer in de geschiedenis een manche van het FIA World Rally Championship. In totaal krijgen de WRC-piloten 288 km in drie dagen voor de wielen geschoven. “Het was een enorme eer dat we die vraag kregen en we zijn meteen aan de slag gegaan,” vertelt Jan Huyghe, bestuurslid van Club Superstage. “We hebben de etappe van vrijdag en zaterdag op de gekende klassementsproeven van Ieper aangepast aan het format en de timing van het wereldkampioenschap. We zullen telkens twee lussen van vijf klassementsproeven afwerken.”

Spa-Francorchamps

Op de slotdag van de wedstrijd trekt de rally naar een ander icoon van de Belgische autosport, het circuit van Spa-Francorchamps, met zijn mythische Raidillon. “De slotdag telt twee klassementsproeven in de omgeving van het circuit, in Ster en Malmedy, en een klassementsproef waarbij we het F1-circuit gebruiken”, vervolgt Jan Huyghe. “Die proef zal ook gebruikt worden als PowerStage. In totaal zal de Renties Ypres Rally Belgium een parcours van ongeveer 300 km tegen de klok presenteren.”

In het donker

Traditioneel vindt de Ieperse rally van Ieper plaats eind juni, maar door de coronacrisis werd het verplaatst naar het weekend van 3 oktober. Nu is er opnieuw een nieuwe datum. “Omdat we de wedstrijd nu organiseren in november, zullen meerdere proeven in het donker afgewerkt worden. Daarmee knopen we terug aan met het roemrijke verleden van de Ieperse rally. We gaan ons trouwens volledig concentreren op de WRC-wedstrijd. De Ypres Rally Masters en de Ypres Historic Rally worden dit jaar niet georganiseerd”, zegt Jan Huyghe.

Bekroning

“Het is een eer voor België om een manche van het FIA World Rally Championship te mogen verwelkomen,” vervolgt François Cornelis, President van de Royal Automobile Club of Belgium. “Autosport is erg populair in België en met Thierry Neuville en Stoffel Vandoorne hebben we toprijders op het hoogste echelon in de internationale autosport. Na de Formule 1, het WEC en World RX, komt nu ook het FIA WRC naar ons land, meer bepaald naar de Renties Ypres Rally Belgium, en daar zijn we erg trots op.”

Lees verder onder de foto.

Ypres Rally wordt in november eerste Belgische WK-manche
© EF

Voor Club Superstage is deze promotie naar het FIA World Rally Championship de bekroning van de inzet van alle leden en vrijwillige medewerkers, die al meer dan 50 jaar met hart en ziel een topevenement organiseren. “Dit is alleen mogelijk dankzij de inzet van het ganse team,” benadrukt Jan Huyghe. “Verder heeft de Ypres Rally een ijzersterke reputatie op het gebied van organisatie, veiligheid en beleving. Al 56 jaar heeft de stad Ieper de rally in de genen. Rally zit in het DNA van de regio en we krijgen veel steun en faciliteiten van de stad om onze wedstrijd in een uniek historisch kader te kunnen organiseren. Rally is ook immens populair in België. De sport wordt gedragen door talloze vrijwilligers in de verschillende gewesten en met Thierry Neuville en Nicolas Gilsoul hebben we twee gedroomde ambassadeurs van ons land op het allerhoogste niveau. Stel je voor dat het wereldkampioenschap beslist wordt op de slotdag van de Renties Ypres Rally Belgium in… Spa, op een boogscheut van de thuisbasis van Thierry Neuville en Nicolas Gilsoul!”

Reactie burgemeester

De Ieperse burgemeester Emmily Talpe is verheugd dat haar stad de prestigieuze wedstrijd mag ontvangen. “Al meer dan een halve eeuw is het rallyweekend een van de meest sfeervolle en levendige weekends in onze stad”, aldus Emmily Talpe. “Er is een nauwe samenwerking tussen het stadsbestuur en de organisator Club Superstage. Toen die het project voorstelde, hebben we er meteen onze schouders mee onder gezet. We zijn vereerd gaststad te mogen zijn van dit uniek gebeuren, een eerste WRC in ons land. Dit zal bovendien mooie promotie zijn voor onze stad. We zijn ervan overtuigd dat alle deelnemers, media en bezoekers zullen genieten van de gezelligheid en het prachtige historische kader van de Grote Markt en de binnenstad, een decor dat de Ypres Rally al decennia een unieke uitstraling geeft.”

Coronaproof

De burgemeester benadrukt wel dat het wat betreft de organisatie afwachten is hoe de coronacrisis verder evolueert. “Dat hangt uiteraard als een zwaard van Damocles boven het hoofd van de organisatie. Voor de Montebergrally eind augustus werden door de gouverneur beperkingen opgelegd. Het is nu uiteraard nog te vroeg om uitspraken te doen voor eind november, maar sowieso zullen we in nauw overleg met Club Superstage de nodige voorzorgen nemen opdat dit veilig én coronaproof kan doorgaan”, aldus burgemeester Talpe.

Lees verder onder de foto.

Het Ieperse schepencollege met v.l.n.r. Eva Ryde (N-VA), burgemeester Emmily Talpe (Open Ieper), Ives Goudeseune (SP.A), Diego Desmadryl (Open Ieper), Patrick Benoot (Open Ieper) en Dimitry Soenen (N-VA). Schepen Philip Bolle ontbreekt. (Foto TOGH)
Het Ieperse schepencollege met v.l.n.r. Eva Ryde (N-VA), burgemeester Emmily Talpe (Open Ieper), Ives Goudeseune (SP.A), Diego Desmadryl (Open Ieper), Patrick Benoot (Open Ieper) en Dimitry Soenen (N-VA). Schepen Philip Bolle ontbreekt. (Foto TOGH)

Ook schepen van Evenementen en Citymarketing Diego Desmadryl is bijzonder tevreden met de WK-manche. “Dit event zal onze stad opnieuw, na de wielerklassieker Gent-Wevelgem van 11 oktober, internationaal in de kijker zetten. Dat we daarbovenop ook nog de nieuwe wereldkampioen zullen kennen, maakt het enkel maar mooier. Door de onbekende en atypische klassementsproeven voor WRC-teams, zou dit wel eens een zeer spannende eindstrijd kunnen worden. Er werd door alle partijen hard gewerkt om dit te realiseren en momenteel tekenen we aan een volledig nieuwe format in het kader van bereikbaarheid en veiligheid. Ik hoop alvast dat de evolutie van het coronavirus zal toelaten dat rallyliefhebbers naar Ieper kunnen afzakken”, besluit Diego Desmadryl.

Kalender en stand

Ieper wordt dus de achtste en laatste manche van het kampioenschap. Voor de wereldwijde uitbraak van het coronavirus konden er al drie afgewerkt worden, in Monte-Carlo (waar Thierry Neuville won), Zweden en Mexico. Het WK wordt hervat in Estland (4-6 september). Daarna volgen Turkije (18-20 september), Duitsland (15-18 oktober), Italië (29 oktober-1 november) en Ieper.

De Fransman Sébastien Ogier (Toyota) gaat aan de leiding in het kampioenschap. Neuville (Hyundai) is op twintig punten derde. In 2018 won Neuville de Ypres Rally. Dat deed hij vorig jaar ook, maar dan zonder veel concurrentie uit de WRC-klasse.

(TOGH/Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.