https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Yoni Hamelin uit Heule: 12 jaar en al Europees kampioen jetskiën

Yoni Hamelin poserend naast zijn jetski op het EK in Polen.
Wouter Vander Stricht

Yoni Hamelin droomt ervan ooit in de GP1 – zeg maar de Formule 1 van het jetskiën -nb aan de slag te gaan. En dat hij talent heeft bewijst zijn Europese titel die hij in Polen wist te veroveren. Ook in seniorswedstrijden is hij al vaak volwassen mannen te snel af. Een jongen om in de gaten te houden.

Op 20 augustus wordt Yoni Hamelin 13 jaar. Hij gaat straks naar het tweede jaar STEM aan het PTI in Kortrijk. “Ik wil later iets doen met motoren of elektriciteit”, kijkt hij al vooruit. Yoni woont met zijn ouders David Hamelin en Tina Degryse in de Izegemsestraat in Heule. Zij runnen Dayoti, een bedrijf in sanitair, hvac en hernieuwbare energie. De eerste letters van hun voornamen vormden de basis voor de bedrijfsnaam. Maar in het gezin staat ook heel wat in het teken van de hobby van Yoni. Tina en David waren zelf nog actief in de triatlon, maar toen Yoni ooit een jetskiwedstrijd kon bijwonen, wilde hij dat meteen ook doen. En zo hebben zijn ouders de jongste weken 4.000 kilometer gereden om hem naar wedstrijden over heel Europa te brengen.

Yoni tussen mama Tina Degryse en papa David Hamelin.
Yoni tussen mama Tina Degryse en papa David Hamelin.

Na het EK mocht hij al aan Eurosport een interview geven… – Mama Tina Degryse

Yoni traint vooral in De Kluiten in Roksem en op Lac de l’Eau d’Heure in Walcourt. “De wedstrijden kun je vergelijken met motorcross, maar dan op het water”, zegt papa David.

“Er moet een parcours rond boeien afgelegd worden. Er wordt 12 minuten plus één ronde geracet.”

Yoni Hammelin met Quinten Bossche, de wereldkampioen jetskiën van wie hij heel wat opsteekt.
Yoni Hammelin met Quinten Bossche, de wereldkampioen jetskiën van wie hij heel wat opsteekt.

Yoni duidt voor ons ook waar de moeilijkheid ligt bij het jetskiën. “Bij de start lig je met 20 op een rij op het water, het is zaak zo snel mogelijk naar die eerste boei te geraken. Ook als je pal achter iemand ligt, is het moeilijk skiën.”

Internationale sport

Yoni krijgt ook de kans om met Quinten Bossche, de Oostendenaar die al wereldkampioen was in de discipline, te trainen en steekt zo veel op. Momenteel kwam Yoni in de klasse 10 tot 12 jaar uit, straks moet hij de stap naar de 13-15-jarigen zetten, maar dat wel met de Europese titel op zak. Die veroverde Yoni in Ostrow Warcki. Andere Belgen stonden er niet aan de start, hij nam het er op tegen een legertje Finnen, Esten, Hongaren… Een internationaal veld, maar ook aan de open Duitse kampioenschappen nam Yoni al deel. Zo stond hij er op het hoogste schavotje met naast hem twee mannen die zijn vader zouden kunnen zijn.

Yoni droomt ervan om later ook GP1 te gaan racen, net als zijn voorbeeld Quinten Bossche. Jetski is bij ons een niet zo bekende sport, maar op Eurosport was het EK te zien. En Yoni mocht zelfs een interview geven. “Hij was wat overdonderd door de vragen in het Engels”, stipt mama Tina aan. “Maar hij viel op zijn pootjes en bedankte wel al zijn sponsors.” Jetski is natuurlijk geen goedkope sport. Het gezin heeft dan ook een camper waarmee het Europa afreist. “We kunnen gelukkig wel rekenen op mensen die ons financieel ondersteunen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.