Yinthe De Smet (10) schittert in de kartwereld

Yinthe De Smet met de pas behaalde trofee voor haar tweede plaats.© Luc
Yinthe De Smet met de pas behaalde trofee voor haar tweede plaats.© Luc
Redactie KW

De 10-jarige Yinthe De Smet uit de Hondekerkhofstraat in Meulebeke, dochter van Dries De Smet en Griet Devos en zus van Lize (7), houdt er een bijzondere hobby op na: ze is in de ban van het kartracen. Ze trad onlangs aan in de GK4 Honda Cadet-klasse op het circuit van Mariembourg en behaalde er een tweede plaats op enkele honderdste seconden van de winnaar.

De appel valt niet ver van de boom ten huize De Smet. Papa Dries, al 19 jaar werkzaam in de Hondagarage Destoop in Tielt, zag het karten als een ontspannend tijdverdrijf. Zowel zijn echtgenote als zijn twee dochters hebben nu ook de microbe te pakken. Yinthe spant echter de kroon. Als leerlinge van de vijfde klas in de Paandersschool geniet ze van haar vriendinnen veel respect voor haar durf en doorzettingsvermogen.

Competitie

“Het begon allemaal als een vorm van ontspanning”, aldus Yinthe. “Toen ik vier jaar oud was, mocht ik al op het indoor kartcircuit in Poperinge eens ‘proeven’ van een ritje in een echte kart. Deze was wel aangepast aan mijn leeftijd, maar toch voelde ik het toen al kriebelen om dat te herhalen. Toen brak de tijd aan dat we de openluchtcircuits gingen opzoeken. We maakten kennis met Mariembourg (circuit des Fagnes), Genk, Spa-Francochamps …”

“Mijn vader zag dat ik het aankon en zo ben ik in het competitiegebeuren beland. De GK4 is een wedstrijdformule die zich vooral richt op beginnende rijders die de nodige ervaring en contacten willen opdoen. Het Belgisch-Nederlands kampioenschap bestaat uit zes wedstrijden: twee worden er verreden op de omloop Mariembourg en twee in Genk, dan doen we ook nog het circuit in Spa-Francochamps en in Venray (Nederland) aan.”

Nipt geklopt

Op 3 en 4 april was er de eerste wedstrijd in Mariembourg. Iedere wedstrijd bestaat uit drie races van 12 ronden. “Ik moest de duimen leggen voor mijn teamgenoot Tom van den Biggelaar die met 0,004 seconden verschil de wedstrijd won.”

“Op 8 en 9 mei kan ik revanche nemen op het circuit van Venray. Bij aankomst op een circuit hebben we telkens de gelegenheid om te oefenen en de omloop te verkennen. Daarna volgen de kwalificatieritten waarbij de beste tijd de startplaats uitmaakt voor de eigenlijke wedstrijd.”

Enige meisje

“Ik vind het wel spijtig dat er zo weinig meisjes deze sporttak beoefenen. In mijn klasse ben ik het enige meisje. De motoren van onze karts zijn allemaal vergrendeld, dit betekent dat we met geen getunde motoren aan de start mogen verschijnen. Op die manier maakt men deze sport ook toegankelijk voor een ruimer publiek.”

“Ik rijd in de GK4 met een 4-takt Honda motor 160cc. Mijn kart haalt snelheden tot 87 km/uur. Wij komen altijd goed beschermd aan de start: zo draag ik tijdens de wedstrijd een helm, handschoenen, een nek- en ribbenbeschermer, een speciaal pak en enkelhoge schoenen.”

Snellere categorie

“Ik mocht ook al proeven van de Iame Parilla Rookie-klasse, waarin ik als enige meisje een eervolle negende plaats behaalde in die veel snellere categorie. Dan rijd ik met een tweetakt motor en wordt de snelheid tot bijna 100 km/uur opgedreven. Ik beschouw die klasse als een ideaal trainingsplatform voor mijn wedstrijden bij de GK4.”

“Kalm blijven en niet panikeren, zijn ook hier de absolute vereisten om een goed resultaat neer te zetten. Ik hoop dat ik nog lang deze hobby kan blijven beoefenen op meer circuits in Vlaanderen. Naast dit alles doe ik ook mijn best om goede schoolresultaten te behalen.” (LB)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.