Yasmine Despeghel duimt in Ieper voor haar idool Thierry Neuville

Sinds Thierry Neuville op het hoogste niveau rijdt, is hij nog amper in eigen land te zien. Zijn komst naar de Ypres Rally is dan ook goed nieuws voor zijn Belgische fans. Yasmine Despeghel uit Houthulst volgt onze WK-trots al jaren op de voet.

Yasmine Despeghel met haar groot idool Thierry Neuville. (Foto YD)

Yasmine Despeghel (29) werd via haar man Matthias De Deyne ondergedompeld in de rallysport. “Ik vergezelde Matthias en zijn vader tijdens rallywedstrijden. In het begin was dat vooral in de streek, maar later ook WK-rally’s zoals de Rally van Duitsland. Het is daar dat we Thierry Neuville begonnen te volgen, toen hij er voor de eerste keer deelnam met een Citroën C2 Super 1600. Een jaar later stond hij in Ieper aan de start met een Peugeot 207 Super 2000 en heb ik hem voor de eerste keer ontmoet. Hij maakte meteen indruk door zijn beschikbaarheid en vriendelijkheid.

Sindsdien is de populariteit van Neuville steeds gestegen, maar voor trouwe fans als Yasmine is er altijd wat tijd. “Elke rally proberen we wel eens langs te gaan om een praatje te slaan of een foto te maken. Ook op zijn jaarlijkse fandag zijn we aanwezig.”

“Voor ons huwelijk verraste Thierry Neuville mijn man met een filmpje”

“Je merkt wel dat hij door de jaren heen alsmaar meer fans krijgt en moeilijker te benaderen is, maar ons herkent hij wel steeds. Ondertussen hebben we toch een zekere band opgebouwd. Ik heb ooit een wedstrijd voor fans gewonnen waarbij ik een slipcursus kon volgen met Thierry. Hij heeft me toen een en ander bijgeleerd aan het stuur. En voor ons huwelijk heeft hij op mijn vraag een kort filmpje opgenomen als verrassing voor Matthias. Maar verder gaat het niet, ik wil hem niet stalken en gun hem zijn nodige rust.”

Toekomstige fans

Voor Yasmine en Matthias staat het bezoeken van rally’s momenteel op een lager pitje. Vorig jaar werden ze de ouders van dochter Caithlin en enkele weken geleden verwelkomde het gezin zoontje Mason. “En op het geboortekaartje stond een…. Audi Quattro S1. Ja, het zullen later zeker rallyfans worden, (lacht) of dat hopen we toch. Momenteel is het minder evident om Thierry te volgen in het buitenland en net daarom is het leuk dat hij naar Ieper komt. We zullen zeker van de partij zijn met onze Hyundai-outfits en de vlag van de supportersclub. Later willen we hem opnieuw volgen in het WK. De rally’s van Sardinië en Finland staan in elk geval nog op mijn verlanglijstje.”

Tijdens de WK-optredens van Neuville duimt Yasmine mee vanop het thuisfront. “We proberen hem zoveel mogelijk te volgen. Hij heeft al veel pech gekend, maar hopelijk zit het dit jaar eens mee. Hij verdient het om wereldkampioen te worden.”

Op de baan blijven

In Ieper krijgt Neuville met Bryan Bouffier een snelle Fransman tegenover zich. “Ik vrees Bouffier wel een beetje… En dan is er ook nog Kevin Abbring. Natuurlijk hoop ik op een zege van Thierry, maar dan zal hij in de eerste plaats op de baan moeten blijven.” (Jeroen D’hulster)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.