Yarno Dewulf uit Lendelede Belgisch kampioen judo én jiujitsu

De Lendeledenaar stond twee keer op het hoogste schavotje. © IB
Redactie KW

Yarno Dewulf behaalde twee Belgische titels in twee verschillende sporten. “Ik werd vorige zaterdag in Herstal Belgisch kampioen judo bij de U21 en zondag in Beveren-Waas Belgisch kampioen ju jitsu categorie -94 kg”, zegt Yarno Dewulf. Volgens zijn trainers Gery Verthé, Eddy Nollet en Abdel Ben Brahim een unieke prestatie.

Yarno Dewulf is 18 jaar en de zoon van Peter en Oli Khankaew uit de Hulstemolenstraat in Lendelede. Hij studeert aan het Provinciaal Technisch Instituut (PTI) in Kortrijk waar hij het zevende jaar Tuinaanleg volgt. “Ik begon met judo toen ik nog maar 6 à 7 jaar was“, zegt Yarno. “Aanvankelijk beoefende ik nog geen jiujitsu maar wel judo en daarnaast ook nog zwemmen en karate. Pas drie jaar geleden stopte ik met zwemmen en karate en deed naast judo ook nog ‘Brasilian jiujitsu.”

Sparren in Frankrijk

Yarno is als Lendeledenaar lid van judoclub Cobra Lendelede bij trainer Gery Verthé. “Maar ik train vooral bij judoclub Kwai in Moorsele bij trainer Eddy Nollet waar Gery trouwens ook trainer is. Daarnaast ga ik vaak naar de regionale en nationale judotrainingen. Soms ook in Noord-Frankrijk waar ik dan tegen andere tegenstanders kan sparren dan deze uit mijn clubs. Jiujitsu doe ik bij de ‘Challenge Brazilian Jiujitsu’ in Roeselare bij trainer Abdel Ben Brahim. Het is dankzij al deze trainers die me de beste technieken aanleerden dat ik er nu in geslaagd ben om zowel in de judo (U21 cat -100 kg) als in jiujitsu (cat -94 kg) Belgisch Kampioen te worden.

Grondwerk verbeteren

Waarom twee disciplines en niet één? “Ik ben een drietal jaar geleden begonnen met jiujitsu om mijn grondwerk bij judo te verbeteren. Het gevecht bij Brazilian jiujitsu speelt zich immers hoofdzakelijk op de grond af. Je kan er punten scoren met worpen en bepaalde houdgrepen en je kan een kamp direct winnen als je je tegenstander kan doen afkloppen door een klem of wurging. Hier zijn er meer varianten toegelaten dan in judo.”

Volgens Yarno’s trainers is het goed dat hij beide sporten beoefent. “Omdat ze elkaar min of meer aanvullen. Ik doe wel intensief mee aan judocompetities maar slechts af en toe aan jiujitsu-wedstrijden. Ik wil zo ver mogelijk geraken in judo, al besef ik dat er technisch en conditioneel nog heel wat kan verbeteren. Het is wel mijn ambitie om het podium te halen in een internationaal tornooi. Volgende maand neem ik deel aan de Masters judo in Bremen in Duitsland en ook daar wil ik een medaille halen.”

Yarno traint drie keer per week judo en een keer jiujitsu. “In de weekends zijn er vaak wedstrijden. Gelukkig kon ik al die jaren rekenen op mijn ouders om me naar de trainingen te voeren, maar binnenkort leg ik mijn praktisch rijexamen af en zal ik dus zelf kunnen rijden.” (IB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier