Yama-Arashi scoort in Nederland

De deelnemers aan het tornooi in Venray: we herkennen Matteo Schacht, Jasper en Daan Coene, Vic Grymonprez, Lothar Plets, Marcus Van Wonterghem, Wout Vanpoucke, Giada Houthoofd, Fran Naessens, Thibaut Covens, Ghèron Lecompte, Wouter Labbeeuw, Igor Dovgan, Sem Tack en Jordie Droogenbroodt. Coach Donaat Vandeburie staat centraal. (Foto LLV)
Redactie KW

Het internationaal tornooi van Venray vorig weekend betekende meteen ook het einde van het judoseizoen. JC Yama-Arashi Bavikhove zorgde in Nederlands Limburg opnieuw voor enkele uitschieters.

Met veertien judoka’s was Yama-Arashi Bavikhove present in Venray. En net als in de meeste tornooien waarop de judoclub present is, werden er enkele medailles behaald.

Ghèron Lecompte werd tweede in de categorie -55 kg. “Of het niet raar aanvoelt om eens niet te winnen? Het is zuur en jammer dat ik de finale verloor, maar ik ben toch content. Dit is pas mijn eerste seizoen in een hogere leeftijdscategorie en ik stond toch weer in de finale. Ik ben het dit seizoen wel wat meer gewoon geraakt om te verliezen”, lacht de 14-jarige Bavikhovenaar. “Ik maak nu deel uit van de nationale selectie en trad aan in een European Cup en in een Master-tornooi. De lat ligt in die wedstrijden een stuk hoger, mijn tegenstanders zijn veel sterker dan in België waardoor ik vaak verloor. Maar ik heb uit die partijen al veel geleerd en dat is dan weer een voordeel.”

Ziekte van Legg-Calvé-Perthes

De 19-jarige Otegemnaar Jordie Droogenbroodt wou deelnemen in de categorie +100 kg, maar omdat hij daar de enige deelnemer was, mocht hij bij de -100 kg aantreden. In een poule met vier won hij zijn eerste twee kampen. “De derde was beslissend over de gouden medaille, maar ik verloor. Ik had misschien wat meer lef moeten tonen. Maar goed, ik vind dat ik het niet onaardig heb gedaan tegen goede tegenstanders. Mijn hele seizoen was trouwens een meevaller. Overal waar ik deelnam, eindigde ik in de top twee. Alleen op het BK eindigde ik vierde en was ik dan ook erg teleurgesteld. Maar dankzij mijn goede resultaten ben ik wel eerste West-Vlaming op de ranking en heb ik voorlopig mijn selectie voor de Flanders Cup later dit jaar beet. Het wordt een doel op zich om ook in dat gerenommeerd tornooi een medaille te behalen.”

Het parcours van Jordie Droogenbroodt, die pas zeven jaar de judosport beoefent, is best opmerkelijk. Op zijn zevende werd bij hem de ziekte van Legg-Calvé-Perthes, ook wel LCP genoemd, ontdekt. LCP is een aandoening van het heupgewricht die optreedt bij kinderen tussen de 3 en 13 jaar. “Ik zat ter behandeling vier jaar in een rolstoel”, aldus Jordie. “Op mijn twaalfde begon ik met judo. Het gekke is dat ik geen last heb aan de heup als ik aan judo doe, maar wel als ik ga joggen of lang moet wandelen. Dan begin ik te manken.”

De jonge Vic Grymonprez (10) viel net niet in de prijzen, al had het anders kunnen en misschien ook wel moeten verlopen. “Ik had eigenlijk de bronzen medaille behaald tegen een Russische tegenstander, maar hij en zijn entourage tekenden protest aan”, zucht Vic, die in Bavikhove woont. “Uiteindelijk moest onze kamp overgedaan worden. Het is uitzonderlijk dat zo’n beslissing wordt genomen, maar misschien was de arbitrage wel onder de indruk toen de trainers en ook enkele mensen uit het publiek plots op de refs afstormden.

Rematch

In de rematch stond Vic tot enkele seconden voor het einde van de kamp op voorsprong, maar verloor uiteindelijk nog. “Nadat mijn tegenstander een dubieuze greep op mij uitvoerde… Het is spijtig dat het zo gelopen is, want ik had net als het jaar ervoor met brons naar huis kunnen gaan. Coaches van andere teams kwamen me nadien wel nog wat moed inspreken en vertelden me dat ik de morele winnaar van het gevecht was. Zelfs het publiek floot mijn tegenstander uit.”

De jonge Vic kan in elk geval wel op een knap seizoen terugblikken. “Ik sta voorlopig vijfde op de ranglijst voor de West-Vlaamse beker”, aldus de jongeman die eerst bij KV Kortrijk voetbalde en vier jaar geleden met judo begon. “En daar heb ik nog geen seconde spijt van. Mijn vriend Ghèron Lecompte beoefent ook deze sport en hij is echt een voorbeeld.”

Ook Wouter Labbeeuw behaalde een medaille: hij werd derde in de categorie -60 kg. (CDW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier