Wordt 17-jarige Aalbekenaar Jonathan Bultynck verkozen tot Surfer van het Jaar?

Jonathan Bultynck (links) in actie op het WK in Duitsland. © Raceboard
Redactie KW

Dat weten we vanavond tijdens de Sailing Awards 2019, die in Brussel plaatsvinden.

Op 10-jarige leeftijd stond Jonathan Bultynck voor de eerste keer op een plank. “Ik ging naar een kamp aan De Gavers waar je kon surfen. Een maand later vroegen ze mij of ik wou meedoen aan een wedstrijd. Zo begon het allemaal en evolueerde ik tot de windsurfer die ik nu ben”, begint Jonathan Bultynck.

In zijn vrije tijd zit hij logischerwijze vaak aan de kust. “Ik train twee keer per week. Als het mogelijk is, ga ik in de zee oefenen. In de winter is dat natuurlijk wat moeilijker, maar dan zit ik vaak in de Spuikom in Oostende.” Niet alleen de technische kant van de sport is belangrijk, maar ook het fysieke aspect speelt een grote rol bij windsurfen. “Daarom ga ik fitnessen, lopen, fietsen… Je conditie onderhouden is cruciaal om goed te kunnen presteren.”

Stevige concurrentie

Dankzij zijn schitterende resultaten van het afgelopen jaar maakt de 17-jarige Aalbekenaar kans om de beste Belgische windsurfer van 2019 te worden. Jonathan behaalde vorige zomer de derde plaats bij de junioren op het WK windsurfen in Warnemünde, Duitsland. “Ik ben al drie keer Belgisch kampioen geworden en haalde al een toptienplaats op het Europees kampioenschap. Toch vind ik die bronzen medaille op het WK de mooiste prestatie tot nu toe.”

Jonathan Bultynck. (foto KDS)
Jonathan Bultynck. (foto KDS)

Toch wordt het een moeilijke opdracht om tot de beste surfer van het jaar verkozen te worden. “Ik moet het opnemen tegen heel wat grote namen”, zucht Jonathan. Daaronder behoort Vincent Valkenaers. Met zijn topsnelheid van bijna 104 km per uur verbrak hij het wereldrecord. “Ik mag dus niet te veel verwachten, maar hoop moet er altijd zijn. Ik zie het in elk geval zitten om de prijs in ontvangst te nemen.”

Olympische Spelen in 2024

Jonathan haalde de inspiratie om te windsurfen bij zijn vader Kristof. “Mijn papa en ik keken samen naar de surfers in de zee. Toen hij zelf nog eens probeerde, leek me dat wel leuk om ook zo goed te worden als hij. Ik wist zelfs niet dat hij ooit wereldkampioen is geweest“, grinnikt Jonathan.

Dat windsurfen in de genen zit bij de familie Bultynck is geen verrassing. Ook zijn grootvader was actief in het surfwereldje. “Ik denk dat mijn grootvader vijfmaal Belgisch kampioen is geworden en zijn broer driemaal. Het is dus ondertussen echt wel een familiesport geworden”, lacht Jonathan.

De jonge Aalbekenaar zit vol ambities, maar wil wel eerst zijn diploma behalen. Jonathan studeert elektromechanica aan het PTI in Kortrijk. “Als ik mijn studies afgerond heb, gaat mijn volledige focus naar mijn sport. Vanaf dan heb ik tijd om elke dag hard te trainen.”

Als alles goed verloopt, heeft hij dat diploma al binnen anderhalf jaar. Maar Jonathan kijkt al jaren verder vooruit. “Er is een nieuwe discipline onthuld bij de Olympische Spelen, genaamd iFoiling. Daarbij zit er een grote vin onderaan de plank gevestigd. Hierdoor scheer je veel sneller door het water. Ik ben daarmee dus volop aan het experimenteren en wie weet ben ik dan wel in 2024 aanwezig op de Spelen in Parijs”, besluit Jonathan Bultynck. (Maxime Truye)