WK halve marathon is test(je) voor Naert

Koen Naert liep enkele weken geleden een lichte blessure op. (foto Belga) © belga
Tom Vandenbussche

Ook Koen Naert (31) begint zaterdag 17 oktober aan zijn seizoen. In dit vreemde jaar voor profsporters staat in het Poolse Gdynia immers het uitgestelde WK halve marathon gepland. De Europese marathonkampioen van 2018 verwacht echter niet te veel. “Na zijn lichte blessure willen we kijken hoever Koen momenteel staat”, aldus zijn trainer Raymond Van Paemel.

In augustus 2018 kroonde Koen Naert zich in Berlijn met een weergaloze solo tot Europees kampioen op de marathon in een persoonlijke besttijd van 2u.09’51”. In april 2019 ging hij in de marathon van Rotterdam nog sneller: 2u.07’39”. Sindsdien loopt de carrière van de naar Moerbrugge uitgeweken Roeselarenaar echter met horten en stoten. Blessures zorgden ervoor dat Naert nooit meer op zijn normale niveau kon acteren.

Vervolgens was er de coronacrisis en net toen Naert weer richting zijn beste vorm aan het toegroeien was, liep hij een klein scheurtje aan de hamstrings op. “Koen was heel goed bezig en alles verliep naar wens”, vertelt Raymond Van Paemel, Naerts trainer. “Hij wilde goed zijn op het Belgisch kampioenschap 10 km op de weg van afgelopen weekend in Lokeren. Dat was de ideale voorbereiding op het WK halve marathon, zes dagen later in Polen. Die blessure heeft toch wel wat roet in het eten gegooid.”

Naert kon twee weken amper trainen. “Het is nu eenmaal topsport. Dan balanceer je op een dunne koord. En zet je al eens een aantal stappen achteruit”, beseft Van Paemel. “Ook mentaal. In het begin liep Koen nog met schrik. Het is nog maar twee weken geleden dat hij zonder schrik aan het trainen is. Nu vlot het weer vrij goed. Maar vrij goed is niet voldoende voor een wereldkampioenschap. Dan moet je super zijn. Jammer, want dit WK was voor Koen een belangrijk tussendoel geworden in zijn voorbereiding op de Olympische Spelen van komende zomer in Tokio. Grotendeels door de coronacrisis heeft ook hij het maanden zonder enige vorm van competitie moeten doen.”

Van Paemel wil de verwachtingen dan ook temperen. “De ambities van Koen zijn niet heel erg hooggespannen. “In Gdansk willen we kijken hoever hij in zijn voorbereiding staat met alleen maar basistraining in de benen. Super zal het sowieso niet zijn, veronderstel ik. Een plaats (twee jaar geleden werd Naert in de aanloop naar zijn Europese titel derde beste Europeaan op het WK halve marathon in Valencia in een persoonlijke besttijd van 1u.01’42”, red.) stellen we dus zeker niet voorop. Maar misschien verrast hij ons. Al bestaan wonderen niet in topatletiek.”

Lange

termijn

In eerste instantie wilde Naert toewerken naar de sterk bezette halve marathon in Valencia van begin december, maar voorlopig prijkt hij niet op de deelnemerslijst. Van Paemel: “Als er iemand wegvalt, kan hij er wel starten. We zullen zien. Daar zou hij toch al een stuk verder moeten staan.” Ook de halve marathon in Egmond-aan-Zee in januari is een optie voor Naert. “Maar we plannen nog niet te ver vooruit. Eerst dit WK. Als Koen terug in het land, zullen we gaan samenzitten en kijken hoe we de komende maanden zullen aanpakken. Het belangrijkste nu is dat hij weer voluit kan trainen. De basisconditie is heel goed. Tokio is het enige hoofddoel”, besluit Van Paemel.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.