WK halve marathon eerste wedstrijd van Koen Naert in elf maanden

Als alles goed gaat, verschijnt Koen Naert op 17 oktober aan de start van het WK halve marathon. © belga
Redactie KW

Koen Naert, de Europese marathonkampioen uit Oostkamp, staat op zaterdag 17 oktober aan de start van het wereldkampioenschap halve marathon in Polen.

Het 22ste Wereldkampioenschap stond oorspronkelijk gepland op 29 maart, maar die datum werd door de coronacrisis geschrapt. Koen Naert stond toen reeds op de deelnemerslijst en trekt dus nu halfweg oktober naar het Poolse Gdynia. “Ik ken het parcours wel een beetje. Het is in een winderige omgeving, in de streek van een haven, en toch wat heuvelachtig”, weet Koen Naert.

De 31-jarige atleet liep enkele weken geleden een klein scheurtje op aan de hamstrings. Volledig hersteld is hij momenteel nog niet. “Ik kan jammer genoeg nog niet honderd procent doortrainen. Mijn hamstring krampt nog op als ik vol door ga. Hopelijk is dit snel onder controle”, klinkt het.

Voorbereiding

“Ik zou in een niet-coronaperiode nooit aan dit WK deelnemen. Maar bij gebrek aan andere wedstrijden verder op het jaar probeer ik daar toch aan de start te verschijnen. Ik zou liever in Brugge een halve marathon afwerken dan dat ik daarvoor naar Polen moet afreizen.”

Koen Naert heeft ondertussen al ervaring met een WK op de halve marathon. De Europese marathonkampioen finishte in 2018 als 22ste in Valencia, waar hij zijn persoonlijk record met een minuut 47 seconden kon verbeteren naar 1:01’42”.

Qua resultaat ambieer ik in Polen niets. Ik heb elf maanden geen wedstrijd gelopen. Ik wil opnieuw deelnemen zodat ik me de specifieke voorbereiding op een wedstrijd terug eigen kan maken vooraleer ik andere wedstrijden kan aanvatten.”

Geen risico’s nemen

De Oegandees Joshua Cheptegei en zijn landgenoot Jacob Kiplimo en de Noor Jakob Ingebrigtsen, worden in Gdynia eveneens aan de start verwacht. “Net zoals de meesten wil ik wel ergens aan de start kunnen verschijnen. Ik heb het geluk dat ik mijn selectie op zak heb. Vorig jaar won de Noor Sondre Nordstad Moen daar de halve marathon en ik heb die wedstrijd toen online gevolgd.”

Koen Naert wil halfweg oktober vooral geen risico’s nemen. “Als ik voel dat het op fysiek vlak wel zo is of dat het scheurtje aan mijn hamstring me opnieuw parten speelt, zal ik mijn heroptreden helaas wat moeten uitstellen. Al heb ik geen idee naar welke periode.”

Ik wilde op 6 december een halve marathon in Valencia doen, omdat die met het herstel van mijn blessure beter valt qua timing en ik me dan degelijk kan voorbereiden. Maar ik geraak die wedstrijd niet binnen. Blijkbaar wil heel de wereld in Valencia aan de start verschijnen”, besluit Koen Naert. (ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier