WK-brons maakt skater Fran Vanhoutte niet blij

Fran Vanhoutte. © (Foto FRO)

Op de derde en laatste dag van het pistetoernooi van de wereldkampioenschappen skeeleren heeft Fran van Houtte brons veroverd. In de Colombiaanse stad Ibagué eindigde Vanhoutte als derde op de 1000 meter voor junioren. Het is de tweede medaille voor de Belgen, na het zilver voor Jason Suttels.

Getuige de nijdige blik na afloop was de 18-jarige rijdster uit Gistel er niet blij mee. In de bocht was ze zwaar gehinderd door de Italiaanse Elena Rossetto. Daardoor kon ze het leidende Colombiaanse duo niet achterhalen.

Anna Sofia Ruiz won en Rossetto werd gediskwalificeerd. De achterstand van Vanhoutte op nummer twee, Andrea Castro, was vier-honderdste seconde. Op het podium, een uur later, lachte Vanhoutte wel, maar van harte ging het niet.

Vanhoutte had zich zonder al te veel problemen eerst voor de halve finale en vervolgens voor de eindstrijd geplaatst. Zeker in de halve finale, die ze overtuigend won, maakte ze indruk. Bij de 1.000 meter is het opletten geblazen: alleen de winnaar van een voorronde komt verder en daarna de snelsten. Dus is het zaak het tempo hoog te houden.

Op de openingdag was de West-Vlaamse, vijfde, al de beste Europese geweest. Een dag later werd ze zesde en moest ze uit eigen continent alleen de Italiaanse Sofia Saronni voor zich dulden. Vier maanden geleden veroverde Vanhoutte in Portugal drie Europese titels, totdat ze door een nare val tot toekijken was gedwongen.

De junioren aflossingsploeg, bestaande uit Robbe Beelen en Milan en Jolan Brissinck, bereikte de finale. Meer dan de vijfde plaats zat er in niet in. Colombia won, al was het verschil met Frankrijk minimaal. Maar gezien de Colombiaanse dominantie mag dat goud nauwelijks nieuws heten. Op de individuele 1.000 meter drong Beelen niet door tot de finale. In het klassement eindigde hij als dertiende.

De skaters nemen dinsdag rust. Woensdag wordt het toernooi voortgezet op een wegparcours, dat om de piste in Ibagué ligt. Zaterdag wordt de wereldtitelstrijd afgesloten met de marathon.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier