Willem Renders (15) kroont zich tot Belgisch kampioen veldlopen: “Ik hou van het lange en zware werk”

© (Foto GD)
Redactie KW

Afgelopen weekend stond in Brussel het Belgisch Kampioenschap veldlopen op het programma. Na de beperkte corona-editie van vorig jaar, was nu opnieuw iedereen welkom in het Park van Laken en dat deed zichtbaar deugd. De opkomst van atleten en supporters was groot en de sfeer deed terugdenken aan de tijd voor corona.

Op sportief vlak deden de West-Vlaamse atleten het goed, maar toch stak er één atleet met kop en schouders bovenuit. Willem Renders kroonde zich als enige West-Vlaming tot Belgsich kampioen en de tweedejaars cadet uit De Haan deed dat op indrukwekkende wijze.

De logische favoriet

Willem Renders (15), aangesloten bij Hermes Club Oostende, geldt als een zeer groot talent en heeft er al een prima seizoen op zitten. Zo pakte hij goud op het West-Vlaams- en Vlaams Kampioenschap en duldde hij ook geen tegenstand op de individuele manches van de CrossCup. Hij was dan ook de logische favoriet voor de titel zondag.

“Toch was ik zenuwachtiger dan voor de andere wedstrijden”, zegt hij. Tijdens de wedstrijd zelf was daar echter weinig van te merken, want Willem liep aandachtig mee voorin en even voor halfweg plaatste hij een versnelling op de heuvelstrook.

“Mijn trainer en mijn papa hadden me vooraf die tactiek meegeven en dat heb ik min of meer uitgevoerd. Bergop ben ik proberen weglopen van de concurrentie en in het stuk naar beneden heb ik dan vol doorgetrokken.” Niemand was bij machte om hem te volgen en al snel had hij een mooie voorsprong op zijn concurrenten.

“Toch vond ik het nog behoorlijk spannend, want in het slot van de wedstrijd kwamen ze nog redelijk dicht, vond ik.” Uiteindelijk kwam de eerste officiële titel nooit echt in gevaar en finishte hij met zestien seconden voorsprong op Mats Vervoort.

Officiële titel

Willem sloot zich als tweedejaars benjamin aan bij Hermes Club Oostende en heel snel bleek dat hij veel aanleg had voor het veldlopen en het langere werk. “Via de schoolcrossen in de Haan ben ik in contact gekomen met atletiek en zo ben ik ook terecht gekomen bij Hermes. Bij hun afdeling in Jabbeke proefde ik van alle disciplines, maar in het veld kwam ik het beste tot mijn recht”, gaat hij verder.

Bij de pupillen en de miniemen behaalde Willem al een aantal keer de overwinning in Brussel, maar daar was toen geen officiële titel aan verbonden. Met zijn overwinning van afgelopen zondag mag hij zich dus voor het eerst officieel Belgisch kampioen noemen. En daar is hij uiteraard heel blij mee.

(GD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier