Wie verpakking dumpt tijdens Triatlon Brugge, wordt uitgesloten

Redactie KW

De organisatoren van Triatlon Brugge, die op zaterdag 20 juni aan editie 12 toe is, zetten zich vanaf dit jaar in voor het verkleinen van de ecologische voetafdruk van het evenement.

Dat de kwarttriatlon in Brugge een succes is, is langer geweten. Zo waren alle startbewijzen voor de twaalfde editie in amper 15 seconden de deur uit. Dit jaar wagen 2.105 sportievelingen, individueel of in trio in estafettevorm, hun kans. De eerste atleten finishen omstreeks 19.15 uur, maar er is meer. “Als stad hechten we veel belang aan de klimaatproblematiek”, zegt schepen van Leefmilieu Mieke Hoste. “Begin dit jaar hebben we het Klimaatplan 2014-2018 voorgesteld met maatregelen die tegen 2012 in Brugge tot twintig procent CO2-reductie moet leiden. Om dat doel te bereiken moet iedereen zijn steentje bijdragen.”

Een atleet die tijdens het fietsen betrapt wordt bij het dumpen van verpakkingen, zal uitgesloten worden

De stad Brugge rekent hierbij op verschillende partners, ook organisatoren van evenementen in Brugge. De Triatlon Brugge wil alvast een voorbeeldrol spelen. Patrick Alderweireldt van de organisatie : “De voorbije vier jaar informeerden we de Bruggelingen via een Triatlonkrant. Om iets te doen aan die ecologische voetafdruk pakken we dit jaar uit met een digitale infobrochure, in plaats van die 75.000 kranten.”

Milieuvriendelijk

Die digitale infobrochure krijgt voortdurend updates. “De Hogeschool Vives campus Kortrijk, die één en ander uitwerkte, gaf ons binnen één bepaalde studierichting nog meer advies en mogelijke suggesties. Zo willen we zoveel mogelijk afval en allerhande verpakkingen sorteren. We zullen de deelnemers er ook op wijzen dat ze de verschillende vuilnisbakken gebruiken. Op die manier willen we het restafval met ongeveer een vierde beperken.”

Een atleet die bijvoorbeeld tijdens het fietsen betrapt wordt bij het dumpen van verpakkingen, zal uitgesloten worden. “Dat is eigenlijk een regel die binnen de Vlaamse Dutalon en Triatlon Liga bestaat, maar zeer weinig wordt toegepast”, weet Patrick Alderweireldt. “Onze scheidsrechters en motorrijders krijgen de opdracht om atleten die zich bezondigen uit te sluiten.”

Daarnaast werd aan de toeleveranciers gevraagd welk materiaal zij gebruiken en wat het verbruikt. “Er zal nog enkel LED-verlichting gebruikt worden. Ook de LED-walls op de Markt zullen vervangen worden door zuiniger exemplaren. Dit alles zal jaarlijks geëvalueerd worden, zodat we verdere stappen kunnen zetten,” besluit Alderweireldt.

(ACR)