Wie houdt Freddy Loix van elfde zege in Kenotek Ypres Rally?

Redactie KW

Komend weekend is Ieper opnieuw volledig in de ban van de rallysport. Tienvoudig winnaar Freddy Loix mag het in de Kenotek Ypres Rally opnemen tegen een resem toppers uit binnen- en buitenland.

Lange tijd leek Freddy Loix (Skoda Fabia R5) de onbetwiste topfavoriet te worden voor de 52ste editie, tot er zich op de valreep nog enkele snelle buitenlanders inschreven. Loix’ grootste uitdager wordt wellicht de jonge Fransman Stéphane Lefebvre (Citroën DS3 R5), die momenteel voor Citroën actief is in het WK en vorig jaar al wist mee te strijden voor de zege. Ook diens landgenoot Bryan Bouffier (Citroën DS3 R5), eveneens één van de hoofdrolspelers uit de vorige editie, is opnieuw van de partij. Met de Est Ott Tänak was nog een bekende naam uit het WK aangekondigd, maar de Ford-piloot gaf in laatste instantie forfait. Eén van de hoofdrolspelers uit het EK komt wel aan de start: Alexey Lukyanuk met een Ford Fiesta R5. De Rus is niet meteen een asfaltspecialist en moet het parcours ontdekken, maar kan misschien voor een verrassing zorgen. Een andere buitenlandse kanshebber op een plek in de top-5 is Hermen Kobus (Skoda Fabia R5), een Nederlander die al vaker in de clinch ging met de snelste Belgen.

‘Fast Freddy’ mag echter ook Belgisch weerwerk verwachten. Ex-winnaar Kris Princen (Peugeot 208 R5) moet Loix net als in de voorbije BK-rally’s kunnen bedreigen en mag in Ieper steevast tot de podiumkandidaten gerekend worden. Ook Cédric Cherain (Ford Fiesta R5) en Vincent Verschueren (Skoda Fabia R5), beiden al eens op het podium in de Kattestad, mogen vooraan worden verwacht, net als youngsters Kevin Demaerschalk (Citroën D3 R5), Ghislain de Mévius (Skoda Fabia R5) en Guillaume Dilley (Citroën DS3 R5). Viervoudig winnaar Patrick Snijers is dit keer ook van de partij met een R5, meerbepaald met een Peugeot 208 van het Franse Saintéloc. Met zijn Ford Fiesta R5 is Bernd Casier aanvoerder van een ruime West-Vlaamse delegatie. Met verder o.a. Claudie Tanghe (Ford Fiesta R5), Melissa Debackere (Skoda Fabia R5), Davy Vanneste (Ford Fiesta R5) en Didier Duquesne (Skoda Fabia R5) belooft de strijd om als eerste streekrijder te finishen erg interessant te worden. Yves Bruneel (Citroën DS3 R5), Fredericq Delplace (Skoda Fabia R5) en Bruno Parmentier (Ford Fiesta R5) zijn de overige gouwgenoten in een R5, waarvan er in totaal bijna dertig aan de start verschijnen.

Klasse RC4 populair

De Ypres Rally vormt ook het toneel voor de derde manche van het ERC Junior-kampioenschap. De Opel Adams van de Brit Chris Ingram en de Duitser Marijan Griebel vertrekken als favorieten in de drukbezette klasse RC4. Mogelijke Belgische tegenstand moet komen van o.a. Polle Geusens (Ford Fiesta R2T), Adrian Fernémont (Ford Fiesta R2T) en thuisrijder Steven Dolfen (Peugeot 208 R2). De standaardwagens vormen niet langer een aparte klasse, maar toch mag er opnieuw een leuke onderlinge strijd verwachten worden tussen enkele streekrijders met hun Mitsubishi Lancers. Poperingenaren Filip Pyck en Steve Bécaert nemen het daarbij op tegen o.a. Bert Coene, Philip Barbier en Vincent Vermeeren.

Dankzij een uitzondering vanwege de FIA zijn dit jaar zijn ook de ‘National Cars’ toegelaten in Ieper. De Porsches 997 GT3 van Timothy Van Parijs, Marc Duez en Jochen Claerhout zullen ongetwijfeld voor extra spektakel zorgen langs de proeven. Andere blikvangers bij de wagens met een Belgische homolagatie zijn o.a. Stéphane Hermann (Fiat Punto), Bjorn Deruyter (Ford Fiesta R200) en BMW-rijders Chris Algoedt en Jens Sinnaeve.

De 52ste Kenotek Ypres Rally opent donderdagavond met de Qualifying Stage voor alle ERC-piloten in Nieuwkerke, gevolgd door de shakedown voor alle deelnemers. Vrijdagavond gaat de eerste wagen om 16u15 van start op de markt van Ieper, de finish is zaterdagavond omstreeks 22u30 voorzien. Het aantal wijzigingen tegenover de vorige editie bleef beperkt. KP Dikkebus werd licht hertekend en de wedstrijdrondes op zaterdag werd gewisseld, zodat de rally niet langer eindigt met KP Hollebeke maar wel met de proef van Westouter-Boeschepe. De volledige timing en deelnemerslijst zijn beschikbaar via www.ypresrally.com.

(JDH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.