Westrozebekenaar Christophe Quartier vicewereldkampioen triatlon

Christine Laplasse, Christophe Quartier en Patrick Thevelein. (foto SBR)
Redactie KW

Voor Christophe Quartier (55), afkomstig uit Wevelgem, maar sinds vorig jaar woonachtig in Westrozebeke, is triatlon een passie geworden. De militair van beroep had er zelfs vier knieoperaties voor over om te staan waar hij nu staat, op het podium van een wereldkampioenschap.

Daarmee is zijn honger duidelijk nog niet gestild, blijkt uit ons gesprek in zijn lokaal De Versche Moed in de Drevestraat. “Mijn carrière is eigenlijk al begin de jaren ‘80 begonnen als triatleet, ook al wist ik geen superzwemmer te zijn. Vandaar dat ik zo’n tien jaar later na een korte pauze ben overgeschakeld op de lange afstand (3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42 kilometer lopen). Rond het millenniumjaar ben ik door groot blessureleed veranderd naar het duatlon en ook daar was ik bijzonder succesvol met de provinciale titel in Avelgem als hoogtepunt. Hetzelfde jaar was ik ook bij de militairen Belgisch kampioen.”

Blessures

“Daarna bleven de zware blessures mij achtervolgen, zodanig dat ik in enkele jaren tijd twee knieoperaties moest ondergaan. Velen dachten dat ik de topsport vaarwel zou mogen zeggen, maar in 2011 stond ik alweer op het podium met brons op het EK duatlon in de categorie +40 jaar. Een nieuw hoogtepunt liet ik optekenen in 2017 in het Nederlandse Almere, waar ik terug onder de tien uur dook op de lange afstand.”

“Vorig jaar waren er door corona geen wedstrijden, maar toch bleef ik keihard werken aan mijn conditie om nu begin september toe te slaan op het wereldkampioenschap lange afstand. Na een goed ingedeelde wedstrijd strandde ik als tweede op een dikke vijf minuten van de Duitse winnaar. Mijn volgende doel is begin oktober nog in de top drie te eindigen van het Bro. go regelmatigheidscriterium triatlon in ons land, maar sowieso is mijn seizoen nu al geslaagd.”

Begin april van volgend jaar ga ik op pensioen als militair en zal ik nog intenser kunnen trainen tijdens de dag. Samen met enkele maats uit de TTR zou ik graag nog eens meedoen aan de Ironman in het Zwitserse Thun. Daarbij zal ik enorm veel steun krijgen vanuit mijn nieuw supporterslokaal bij Patrick Thevelein. Daar zal je voortaan ook al mijn resultaten kunnen volgen.” (SBR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier