West-Vlamingen scoren op BK luchtkarabijn- en luchtpistoolschieten

De Olympische Jessie Kaps (Nieuwpoortse Wapensportkring) behaalde zoals verwacht de titel bij de Dames. © ANDREAS HEISE
Redactie KW

Het voorbije weekend had in Marche-en-Famenne Open Air plaats of het Belgisch kampioenschap luchtkarabijn- en luchtpistoolschieten. Uit West-Vlaanderen kroonden zich schutters tot nationaal kampioen.

Jessie Kaps uit Westende, lid van de Nieuwpoortse Wapensportkring, kroonde zich als favoriet tot Belgisch kampioen in de categorie Dames 1. Kaps behaalde eerder dit jaar op de Europese kampioenschappen te Osijek op de discipline ’10 meter luchtgeweer’ een zilveren medaille. Met deze prestatie verzekerde ze zich van deelname aan de Olympische zomerspelen in Tokio.

Op zaterdag werd er op het BK voor de kwalificaties geschoten, op zondag volgden voor de acht beste schutters in hun reeks en discipline de finales. Die finales begonnen terug vanaf nul, terwijl dit in het verleden anders was en men de punten van in de kwalificaties kon meenemen.

Bij de Dames 2 was er verder een gouden medaille voor Nadia Ollevier (Koninklijke Schuttersgilde Sint-Barbara Gullegem). Opvallend is dat de dames doorgaans sterker zijn met luchtkarabijn en de heren het best omgaan met een pistool. Al was er in de superfinale met zes daarna met pistool maar één heer naast vijf dames.

Onder de jongste schutters was er een eerste plaats bij de Duiveltjes met luchtpistool voor Elise De Bo (Sint-Hubertusschutters Beveren- Leie). Bij de Juniores Dames ging de titel naar Lieze Velghe (Sint-Barnabas Zwevegem). Er was tevens een tornooi voor G-sporters. Hier was Stefan Mertens (X-shooting Loppem) de beste schutter.

Heren

Met luchtkarabijn schoot Daan Vandenbroele (20) uit Loppem, lid van het Brugse Sint-Pieters-Roos, bij de Junior Heren (60 schot) een derde score van 588.2 punten. In de finale had Daan 232.9 en dat was zeer nipt goed voor goud. Hij schiet al negen jaar met karabijn en behaalde zijn eerste nationale titel. In het verleden was hij al eens tweede op het Vlaams kampioenschap. “Ik ben super tevreden dat ik mijn laatste jaar als junior op deze manier kan afsluiten”, glundert de kampioen.

Daan Vandenbroele.
Daan Vandenbroele. © AC

“In mijn categorie waren we met tien. En eigenlijk heb ik nog nooit met pistool geschoten. Volgend jaar ben ik senior. We zullen wel zien hoe dat verloopt. Het niveau zal sowieso een stuk hoger liggen. Bij het schieten is het vooral belangrijk een goede positie in te nemen, je ademhaling te controleren en leren omgaan met stress”, besluit Vandenbroele.

Zijn clubgenoot Frederic Vukojevic is lid van de nationale ploeg en eindigde in de finale 10 meter met luchtpistool als derde bij de Seniors. In de daaropvolgende superfinale toonde de 42-jarige Bruggeling zich het sterkst. Pistoolschutters hebben het geluk dat ze wat ouder mogen zijn, en gemiddeld zijn ze dat ook. Dat heeft vooral lichamelijk te maken. Sint-Pieters-Roos uit Brugge was op het BK overigens met ongeveer twintig leden aanwezig, was hiermee zo goed als het best vertegenwoordigd en behaalde dan ook heel wat finaleplaatsen.

(ACR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.