West-Vlamingen pakken acht Vlaamse titels

Giebe Algoet won het hoogspringen met een persoonlijk record.© (Foto KVDP)
Giebe Algoet won het hoogspringen met een persoonlijk record.© (Foto KVDP)
Redactie KW

Vandaag werd in Lebbeke het Vlaams kampioenschap atletiek georganiseerd. De wind was net als de afgelopen weken de grote spelbreker, maar de West-Vlaamse atleten hebben het uitstekend gedaan. Ze verzamelden maar liefst acht gouden, zeven zilveren en één bronzen medaille. Een grandioos succes.

Op de 5000m stond een West-Vlaamse duel tussen Steven Casteele en Ward D’Hoore (Torhout) op het programma. Beide atleten hebben in het verleden al vaker een mooie strijd geleverd op kampioenschappen en ook nu ontgoochelden ze niet. Beide atleten namen afwisselend het kopwerk voor hun rekening en dat zorgde ervoor dat de rest van de concurrentie al vrij vlug op achterstand werd gezet. Op 2 kilometer van de finish plaatste Casteele een aanval, die D’Hoore niet kon beantwoorden. De Gullegemnaar had snel een kloofje en bouwde die nog stelselmatig uit. Hij pakte dan ook de Vlaamse titel in een tijd van 14.16.64. D’Hoore finishte uiteindelijk nog afgescheiden als tweede in 14.26.06.

Ook de 200m bij de mannen werd gedomineerd door de West-Vlaamse atleten. Yoran Deschepper (Diksmuide)en Alexander Doom (Roeselare) vochten er tegen de wind in een heel mooi duel uit. Deschepper kwam uiteindelijk als eerste over de streep in 21.92 en Doom klokte als tweede 21.96. “Gezien de tegenwind ben ik zeker tevreden over mijn prestatie”, aldus Doom. “Ik heb een heel degelijke 200m gelopen en op het einde kwam ik toch nog dicht terug op Yoran. Dit was voor mij een goeie test om te zien hoever ik al sta. Volgend weekend loop ik in principe mijn eerste 400m op de IFAM indoor”.

PR voor Giebe Algoet

In het hoogspringen was het bij de mannen vooral uitkijken naar de prestatie van Giebe Algoet. Hij had immers door knieproblemen meer dan anderhalf jaar geen hoogspringcompetitie meer afgewerkt. De Oostendenaar deed het echter uitstekend en sprong naar 2m11, een persoonlijk record, en Vlaams goud. “Ik was eigenlijk naar Lebbeke afgereisd zonder specifieke ambities, maar dit is echt een gedroomde come-back. Ik heb er zo van genoten. Los van mijn prestatie vond ik het zo leuk om al de andere atleten terug te zien en eindelijk weer eens een wedstrijd te kunnen springen. Dat ik hier mijn persoonlijk outdoor record spring en bovendien de Vlaamse titel pak, maakte het helemaal af”, aldus een dolenthousiate Algoet.

Bij de vrouwen moest Yorunn Ligneel al niet veel onderdoen, want zij evenaarde haar persoonlijk record van 1m74 en die prestatie was goed voor zilver. Enkel de Oost-Vlaamse Zita Goossens deed met 1m77 beter dan de juniore uit Houthulst.

West-Vlaamse vrouwen domineren sprint

De Vlaamse titel op de 100m, de 200m en de 400m bij de vrouwen ging telkens naar een West-Vlaamse atlete. Rani Vincke (Gistel) won de 100m in 11.80 (+2.3m), terwijl Manon Depuydt (De Haan) met een tijd van 24.27 (-1.2m) de 200m op haar naam schreef. Op de 400m zette Helena Ponette haar winnende reeks van de afgelopen weken verder. De Oostendse klokte als eerste af in een 54.95, haar tweede beste prestatie ooit.

Ook op de 100mH was er goud voor West-Vlaanderen. Chloë Beaucarne (Menen) won afgetekend in een tijd van 13.78 (+2.7m).

Allereerste titel voor Sarrazin

Snelwandelaarster Annelies Sarrazin heeft al heel wat titels op haar palmares staan, maar de Vlaamse titel outdoor op de 3000m snelwandelen had ze nog niet. Van bij de start liet ze er geen twijfel over bestaan dat ze die leemte vandaag zou opvullen. De Ieperse finishte als eerste in een tijd van 16.00.21 en bleef daarmee haar naaste concurrente meer dan twee minuten voor. “Ik ben best tevreden over mijn wedstrijd ook al was het allemaal heel last-minute. De wind maakte het wel heel lastig, zeker omdat ik ook altijd zelf de wedstrijd moet maken”, zegt ze.

Zestien medailles

Daarnaast was er ook nog een mooie zilveren medaille weggelegd voor Emma D’Haene op de 800m. De Waregemse klokte 2.15.72 en hield zo onder andere ook een topatlete als Sofie Van Accom achter zich. Chiara Wastijn (3000m steeple in 11.56.96), Hanne De Baene (3m40 in het polsstokspringen), Ilke Lagrou (57m40 in het hamerslingeren) mochten ook als tweede het podium op. Simon Versavel liep met 49.07 een nieuw persoonlijkrecord op de 400m. Een prestatie die beloond werd met brons en bracht zo ook het totaal aantal West-Vlaamse medailles op zestien. (GD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.