West-Vlamingen kronen zich tot kampioen in golfsurfen

Camille Kindt uit Bredene kroonde zich tweemaal tot Belgisch kampioen. © Damian Davila
Redactie KW

Het is een jaarlijkse traditie in de herfstvakantie in de Franse badstad Vieux-Boucau les Bains: het Belgisch kampioenschap golfsurfen.

Dat we aan onze kust goede atleten hebben in deze tot voor kort Olympische sport is al langer geweten. Enkele West-Vlamingen behoorden op het BK dan ook tot de favorieten, al waren toppers als Dean Vandewalle (Surfers Paradise Knokke-Heist), woonachtig in Costa Rica, en Rheanna Rosenbaum uit De Haan als lid van Twins Club Bredene er niet bij.

Na twee maanden van BK surf kwalificatie-events in onze Noordzeegolven bleven er van de 109 inschrijvingen, in de vier voorrondes in Bredene, Oostende en Blankenberge, nog 45 finalisten over. Zij mochten voor de nationale titels strijden die werden onderverdeeld in zeven disciplines en leeftijdscategorieën.

Dubbele titel voor Camille Kindt

De eerste heat van de laatste afvallingsrace in de Franse Atlantische golven startte op zondag 31 oktober, de superfinales werden later op donderdag en vrijdag gesurft. Bij de dames was er dubbele winst voor Camille Kindt uit Bredene, waar ze ook lid is van de plaatselijke Twins Club. Zij behaalde onder twaalf deelnemers in de finale de nationale titel met longboard met een score van 10.50. De Oostendse Zea Campe werd tweede. Camille toonde zich ook het sterkst op shortboard voor Liv Tanghe (Twins Club Bredene) en Zea Campe (Outside Oostende).

Bij de heren met longboard kon Oostendenaar Sascha Borrey zijn titel verlengen. Hij deed in de finale beter dan Jack Verbraeken (Surfers Paradise) uit Knokke-Heist. Die competitie was goed voor 23 deelnemers. Verbraeken bekroonde zich wel met een gouden medaille op shortboard. In deze discipline moet je zo veel mogelijk radicale manoeuvres doen, met veel snelheid en zo veel mogelijk kracht. Het is veel vinniger dan met een longboard. Matisse Verworst, lid van Twins Club en woonachtig in Portugal, was goed voor zilver. Het brons ging naar Keith Marcantuoni uit Blankenberge.

Bij de jeugd waren er gouden medailles voor Jorre Claeys (Twins Club Bredene) bij de U14 Grommets en Mats Coenije uit Bredene bij de U18. De titel bij de masters tenslotte ging naar Roel Walbers.

(ACR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.