West-Vlaamse triatleten kunnen later naar WK in Hawaï

Klaas Taecke en Steven Gaillaert na hun kwalificatie in Argentinië. © (Foto GF)
Redactie KW

Het wereldkampioenschap Ironman in Hawaï, gepland op 10 oktober dit jaar, werd uitgesteld naar 6 februari 2021. Aan de agegroupers zoals enkele provinciegenoten die al gekwalificeerd waren voor het WK 2020 wordt de keuze geboden om in februari of oktober 2021 deel te nemen.

De Bruggelingen Steven Gailliaert en Klaas Taecke van het Triatlon Brugge Team konden zich eind vorig jaar voor Hawaï kwalificeren tijdens hun deelname aan de Ironman Argentina in Mar del Plata. Rudy Hoskens uit Knokke-Heist, in 2018 al deelnemer in Hawaï, werd er vierde bij de M55 en behaalde ook zo zijn kwalificatie voor Kona. Net als Quentin De Vos uit Knokke-Heist (M30) en Lies Vermont uit Menen (F30) die dat in andere wedstrijden deden.

Klaas Taecke, werkzaam bij de lokale politie Blankenberge- Zuienkerke, finishte in het Zuid-Amerikaanse land als tweede in de categorie M25. Gailliaert werd achtste bij de M50, na 2016 goed voor een tweede deelname aan het WK. De huidige pandemie trok daar echter een streep door. “Het uitstel was verwacht, het kwam niet als een verrassing”, zegt Steven. “De voorbije maanden werden ook meer en meer kwalificatiewedstrijden geannuleerd of naar later dit jaar verplaatst.”

Aan age groupers die reeds gekwalificeerd waren voor het WK Ironman 2020 is de keuze geboden om in februari of oktober 2021 deel te nemen. “Klaas en ik kiezen voor oktober. Verschillende factoren zoals een mogelijke heropflakkering van Covid in het najaar, moeilijker trainen en dan vooral fietsen hier in de winter, familiale voorkeuren en een aantal zakelijke projecten maakten deze keuze vrij gemakkelijk”, stelt Gailliaert. “Doordat Klaas en ik dezelfde keuze maken kunnen wij weer samen trainen wat het voor ons veel leuker maakt.”

Trainen maakt het tijdens deze coronacrisis ook voor triatleten niet gemakkelijk. Steven zijn voorbereiding kwam na zijn kwalificatie in Argentinië stilaan op schema na een rustperiode van twee maanden. Een kleine spierscheur in de kuit is ondertussen genezen, dus was hij klaar om de volumes en later de intensiteit stelselmatig op te drijven. “Het gebrek aan wedstrijden is voor mij niet echt een nadeel daar ik er geen probleem mee heb om bepaalde trainingen op wedstrijdniveau te doen. Wat het zwemmen betreft is de inactiviteit na een paar maanden achterstand aanzienlijk, maar ik ben zeker dat Stefaan Obreno, als mijn zwemcoach, dit zeer goed zal opvangen. Zeker als je ziet dat mijn zwemtijden het laatste jaar enorm verbeterd zijn.”

“Ik ken ondertussen mijn lichaam goed genoeg om te weten waar ik sta. Tot slot heb ik honderd procent vertrouwen in de kennis en ervaring van mijn overall coach, Gino Minnebo, om mij in een superconditie aan de start te brengen van Kona 2021. Mijn ambitie blijft zoals voorheen, een mooie plaats in mijn age-group. Door de keuze voor oktober 2021 zal ik niet meer de jongste zijn, maar dit alleen al is een extra motivatie”, besluit Gailliaert.

(ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier