West-Vlaamse topturnsters uiten ongenoegen in open brief

Redactie KW

In een open brief van Belgym uiten nationale topgymnasten hun ongenoegen over de negatieve sfeer die rond het Belgisch turnen hangt, na de vele getuigenissen door (ex-)turnsters over grensoverschrijdend gedrag van hun coaches. De open brief werd niet alleen ondertekend door Nina Derwael, maar ook door enkele West-Vlaamse gymnasten.

De Belgische topgymnasten die in Gent trainen hebben in een open brief gereageerd op de recente berichtgeving over het regime aan de Topsportschool. Ze hebben genoeg van de negatieve sfeer die rond het Belgisch turnen hangt na de vele getuigenissen door (ex-)turnsters over grensoverschrijdend gedrag van hun coaches. De open brief werd ondertekend door Nina Derwael, maar ook door Jade Vansteenkiste uit Sint-Eloois-Winkel (Gym Izegem) en Margaux Daveloose uit Brugge, Julie Vandamme uit Varsenare en de Waalse Noémie Louon, allen lid van Turnclub Varsenare .

“Mentale klap”

“Het voorbije jaar was heel moeilijk voor ons”, klinkt het in de open brief. “ Eerst kwam corona, dan werden de Olympische Spelen uitgesteld. Dat we wel konden blijven trainen in Gent en nog altijd onze sportieve doelen hadden, heeft ons geholpen om die tegenslag te verwerken. Tot dat fragiele evenwicht eind juli weer verstoord werd. Alle getuigenissen van de ex-gymnasten over grensoverschrijdend gedrag, dat was een enorme mentale klap voor ons.”

“Eerst dachten we nog dat het allemaal niks met ons te maken had, dat het behoorde tot het verleden, maar toch had het een grote impact op ons. Vooral omdat we in de media en op sociale media zoveel over ons hebben gelezen dat niet klopt. Acht maanden lang hebben wij gezwegen. We wilden al onze energie sparen voor onze voorbereiding op de Olympische Spelen en ons afschermen van alle negativiteit. Acht maanden lang hebben wij gezwegen omdat we het volste vertrouwen hadden in de onafhankelijke ethische commissie die alles onderzoekt.”

“Tot nu waren we ervan overtuigd dat alles goed zou komen voor ons en voor onze trainers en dat we onze olympische voorbereiding in alle rust en sereniteit zouden kunnen voortzetten. Na de laatste artikels in de media, de haatcampagne op sociale media en de discussies in het Vlaams Parlement hebben wij niet meer dat gevoel. De publieke opinie over gymnastiek is heel negatief, de oordelen zijn al geveld en zelfs politici laten zich daardoor beïnvloeden. Daarom kunnen wij niet langer zwijgen.”

“We hebben er genoeg van”

“Wij hebben er genoeg van: dat we constant achtervolgd worden door een gevoel van onrechtvaardigheid; dat we niet exact kunnen zeggen hoe we ons echt voelen bij deze situatie omdat we bang zijn om nog meer aangevallen te worden in de media en op sociale media; dat de ex-gymnasten ons het zwijgen opleggen door in onze plaats te spreken, terwijl niemand van hen ons al heeft gevraagd hoe het met ons gaat of hoe wij ons voelen; dat de ex-gymnasten zeggen dat wij niet durven te spreken omdat we bang zijn voor onze plaats in de olympische selectie; te horen dat de ex-gymnasten dit doen om ons te helpen terwijl ze alleen maar problemen creëren voor ons en ons olympisch traject nog moeilijker maken; te horen dat er niks veranderd is de voorbije 10 jaar terwijl dat totaal niet waar is; wij kunnen in goeie omstandigheden trainen en alle experten rond ons helpen ons elke dag om onze dromen te realiseren;

“We hebben er genoeg van dat we ons elke dag afvragen of onze trainers ons nog gaan kunnen begeleiden tot de Olympische Spelen; dat we moeten trainen met zo veel zorgen in ons hoofd; dat we geen controle hebben over wat er rond ons gebeurt terwijl het wel onze toekomst is die op het spel staat ; om constant stress te hebben die eigenlijk niet zou mogen bestaan; dat we nu al acht maanden omringd worden door negativiteit.

“Haatcampagne”

“We kunnen niet aanvaarden: dat onze foto’s van Instagram gehaald worden om er een negatief krantenartikel over te schrijven, waarmee ons imago en dat van onze trainers verwoest wordt; dat onze teamgenote Nina Derwael wordt aangevallen en dat leugens over haar worden verspreid; het is toch niet normaal dat ze al kritiek krijgt voor een medaille die ze nog niet eens gewonnen heeft. Het is toch niet normaal dat er zo’n haatcampagne tegen haar is ontstaan terwijl ze zoveel voor ons team heeft gedaan en de Belgische gymnastiek op de wereldkaart heeft gezet;dat iedereen zijn eigen oordeel velt over deze situatie terwijl ze maar één kant van het verhaal hebben gehoord.

Er is nu een heel negatief beeld ontstaan over gymnastiek, over ons team, over Nina Derwael en dat vinden wij echt vreselijk. We respecteren de getuigenissen van de ex-gymnasten, maar onze ervaringen zijn anders en daarvoor vragen wij respect. Nina Derwael ondertekent mee deze brief, maar lag niet aan de basis van dit initiatief. Dit is een initiatief van de andere gymnasten van Team Belgym die momenteel trainen in Gent.”

De brief werd ondertekend door Kéziah Langendock, Margaux Dandois, Charlotte Beydts, Jutta Verkest, Lisa Vaelen, Noémie Louon, Julie Vandamme, Fien Enghels, Margaux Daveloose, Jade Vansteenkiste, Maellyse Brassart en Nina Derwael.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten