West-Vlaamse judoka’s sedert maart opnieuw internationaal

Ellen Salens verloor haar eerste kamp tegen Nyamkhishig Amarsanaa. © foto AC
Redactie KW

In Boedapest had deze week sinds de coronapandemie losbarstte, het eerste grandslamtornooi plaats, met een West-Vlaamse deelname van Amber Ryheul en Ellen Salens.

De Grand Slam van Boedapest was de eerste etappe op de IJF World Judo Tour van dit seizoen en een eerste kans om punten te sprokkelen voor de uitgestelde Olympische Spelen van Tokio in 2021.

Op het tornooi in de hoofdstad van Hongarije moesten strikte maatregelen gevolgd worden zoals voorafgaande medische tests en zowel de deelnemers als de officials moesten in een bubbel leven om elke vorm van besmetting te voorkomen. Reizen kon enkel tussen het hotel en de arena waar ze de veiligheidsafstand dienden te respecteren. Een mondmasker en handen ontsmetten was verplicht.

Er was in alle gewicht klassen samen een deelname van 254 mannen en 151 dames uit 61 verschillende landen. Binnen de Belgische delegatie zaten twee provinciegenoten. Ellen Salens (23) uit Jabbeke kwam in -48 kg in actie. Zij staat 55ste op de wereldranglijst en verloor haar eerste kamp tegen Nyamkhishig Amarsanaa (Mongolië).

Verloren met Golden Score

Amber Ryheul (22) uit Houthulst, lid van Judoclub Neko Ieper, deed het in -52 kg beter. Zij staat op plaats 49 op de wereldranglijst en kampte een sterk en zelfverzekerd tornooi. Ze won haar eerste kamp tegen een Russische. Ook de tweede ontmoeting tegen iemand uit Mongolië zette ze naar haar hand. In de kwartfinales kwam Amber uit tegen de Franse Amandine Bouchard die later het goud won, maar verloor.

Ze won nadien haar kamp in de herkansingen tegen een andere Franse tegenstander, Schrijlings Op Gneto, en mocht zo voor het brons gaan. Die kamp tegen de 32-jarige Roemeense Andreea Chitu werd met een Golden Score verloren en zo eindigde Amber, een jaar geleden Europees kampioen bij de beloften, op de vijfde plaats.

Van de vijf kampen die ze deed kon Amber er in Boedapest drie winnen. Ze verloor van het nummer twee in de wereld en nadien van een ancien.

(ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier