West-Vlaamse judoclubs halen Belgische titels binnen

JC Koksijde was op het BK judo in Herstal goed voor heel wat medailles. © gf
Redactie KW

In Herstal had op Wapenstilstand het Open Belgisch kampioenschap judo voor senioren plaats. Dat kwam er na de voorbije provinciale kampioenschappen en een open kampioenschap, ook al omdat er op Vlaams niveau geen tornooi was. Judoclub Koksijde was op het BK bij de heren goed voor twee nationale titels, drie keer zilver en evenveel bronzen medailles.

Jasper Lefevere (2de Dan) toonde zich in de gewichtsklasse -66kg de sterkste en versloeg in de finale Mike Demiddele van een club uit Doornik. “Dit was mijn eerste echte competitie sinds twee jaar, sinds voor corona”, laat de kampioen in een gesprek met Judo Vlaanderen weten.

Ex-olympiër

“Ik nam deel, puur voor het plezier en om aan competitie te doen. Binnenkort kamp ik ook mee op de Interclub met JC Koksijde, dat is altijd leuk.” Een echte comeback ambieert de ex-olympiër niet.

“Ik heb een mooie actieve carrière achter de rug. Een tornooi zoals dit BK meedoen, is gewoon tof. Ik wil dan ook wat terug doen voor de sport”, aldus nog het lid van het Bestuursorgaan van Judo Vlaanderen.”

Jokohazam Kortemark

Robbe Demets (1ste Dan) uit Lendelede, maar ook al van de club uit Kokijde, behaalde brons. In -81kg ging de eindzege naar Aslenbak Kagermanov. Hij kampte in de finale met Remi Decorte, een andere West-Vlaming van Jokohazam, de judoclub uit Kortemark. In die reeks werd Jarne Duyck (Judoclub Kawaishi Ingelmunster) derde.

Olivier Naert (Judoclub Koksijde, 1ste Dan) was dan weer goed voor zilver in de categorie -60kg. Steven Schram(JC Olympia Brugge, 1ste Dan) deed het knap, maar moest genoegen nemen met brons. In de zwaardere categorieën, werd zijn Oost-Vlaamse clubgenoot Karel Foubert (2de Dan), nog maar terug van het EK U23, nationaal kampioen -90kg. Ook in -100kg was een provinciegenoot de sterkste. Jarno Dewulf (Judo Cobra Lendelede) kreeg een gouden medaille rondom de hals. Apti Shovlaev van JC Koksijde behaalde brons, net als Gaston Rammant, zij het in -81kg.

Ellen Salens (tweede van links) was goed voor goud in -52kg.
Ellen Salens (tweede van links) was goed voor goud in -52kg. © gf

Bij de dames was er een Belgische titel voor Isabeau Vanderhaeghe (2de Dan) van Yama-Arishi JC Bavikhove in de categorie +78kg. Er was tevens goud voor Ellen Salens (1ste Dan) uit Jabbeke, lid van Judoschool De Poorter in Maldegem, in -52kg. Isabelle Schrenk (1ste Dan) van JC Koksijde was goed voor brons in de -78kg. (ACR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.