West-Vlaamse golfsurfers mikken op Parijs 2024

© (Foto Patrick Kindt)
© (Foto Patrick Kindt)
Redactie KW

Een Belgische, zeg maar een West-Vlaamse delegatie van aan de kust, nam onlangs deel aan het WK golfsurfen in El Salvador. Ons land hoopte te verrassen en aanspraak te maken op een eventuele kwalificatie voor de Olympische Spelen in Tokio, maar was daar ver van. België eindigde in het landenklassement uiteindelijk op plaats 34 van de 51 deelnemende landen.

België nam voor het eerst met een volledige ploeg deel aan het WK golfsurfen op een shortboard. Zij het met drie vrouwen en drie mannen. Ons land wil in de toekomst in het surfen een grote stap voorwaarts te zetten. De eerste doelstelling in El Salvador was dan ook om ergens halfweg het landenklassement te eindigen.

Dean Vandewalle (Surfers Paradise Knokke-Heist), woonachtig in Costa Rica, Jack Verbraeken (Surfers Paradise) uit Knokke-Heist, plus vier leden van de Twins Club Bredene: Matisse Verworst, woonachtig in Portugal, Camille Kindt uit Bredene, Rheanna Rosenbaum uit De Haan en Michiel Van Acker uit Brugge als reserve vormden met Régine Ruppol (een Belgische uit Martinique) onder leiding van Lars Musschoot de Belgische ploeg. Zij geraakten echter niet verder dan de herkansingen in de tweede ronde. Met Dean en Rheanna als kapiteins hoopten ze minstens dat één van hen beter zou kunnen doen. Het grote doel wordt nu de Olympische Spelen in Parijs in 2024. “De competitie en de tegenstand op het WK was heel sterk”, vindt Michiel Van Acker. “Er werd voortdurend op een hoog niveau gesurft. De top van de wereld was aanwezig.Wij hebben er vooral leergeld betaald en toch veel ervaring opgedaan.”

Individueel eindigde Jack Verbraeken als eerste Belg op plaats 73 met 144 punten. Bij de dames waren er minder waves en werd Rheanna Rosenbaum de beste Belg met 16 punten op de 65ste plaats. Voor de West-Vlamingen was het WK de eerste internationale wedstrijd sinds de uitbraak van de coronapandemie. “De jonge president wil het surfen in El Salvador promoten en maakte van El Tunco, met La Bocana en El Sunzal of de twee locaties waar het WK plaatshad, Surf City. Het was niet meteen bij mij opgekomen als dé surfbestemming, maar er waren wel zeer goede golven”, weet Van Acker. “Alles was er bijzonder goed geregeld. We verbleven daar in onze eigen bubbel, met af en toe ook eens een kok die langskwam om voor ons te koken. Het was vooral een unieke ervaring.” (ACR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.