West-Vlaamse alliantie verzamelt atleten uit hele provincie: “Jong talent begeleiden naar de top”

Er is ook een teamoutfit om de herkenbaarheid van WVA te vergroten. © Davy Coghe
Redactie KW

Het coronavirus verhindert al lang een normaal verloop van heel wat sportactiviteiten. Voetbalwedstrijden moeten in een leeg stadion doorgaan, sommige competities worden uitgesteld of zelfs afgelast en ook individuele sporters moeten zich aan strikte voorschriften houden. Voor de atleten van de West-Vlaamse alliantie (WVA) van Stijn Fincioen waren het ook moeilijke tijden.

De WVA tracht gemotiveerde en ambitieuze atleten uit de hele provincie, ongeacht hun club van herkomst, te verzamelen om hen op een goed onderbouwde wijze te begeleiden in de ontwikkeling van hun talent. “Het is ons doel om getalenteerde jongeren te laten doorgroeien tot de nationale top”, opent Stijn Fincioen, stichter en bezieler van de WVA. “We willen hen in de eerste plaats de kans bieden op een succesvolle carrière. Het team bestaat uit een perfecte mix van beloftevolle jongeren en meer ervaren atleten. Deze laatste vormen de ruggengraat van de groep en dragen als trainingspartner, begeleider en motivator tijdens trainingen en wedstrijden in grote mate bij tot de ontwikkeling van jongere atleten.”

Super sfeer

De West-Vlaamse alliantie werd door Stijn Fincioen opgericht in 2015. “Ik was al een tijdje trainer van enkele atleten in verschillende atletiekverenigingen toen ik de kans kreeg om bij Olympic Brugge clubcoach te worden van de groep halve fond en fond. Ik heb geen ogenblik getwijfeld over het aanbod want als jonge trainer krijg je niet dikwijls de kans om ergens aan de slag te gaan als clubcoach. Ik kreeg meteen zo’n tiental gemotiveerde atleten onder mijn hoede. Om met iedereen kennis te maken, organiseerde ik een gezellige avond. We gingen eten en bowlen, de sfeer was super. De West-Vlaamse alliantie was geboren.”

Ook voor de WVA is de coronacrisis een serieuze tegenvaller. “Om de wedstrijdloze maanden te overbruggen, organiseerden we ons eigen criterium. Verschillende atleten van ons team streden op verschillende afstanden tegen elkaar en dit zowel op de weg als op de piste. Dit initiatief had een positief effect op de motivatie van de atleten. Sinds augustus gaan er opnieuw officiële wedstrijden op de piste door en daar zijn we uiteraard heel bij om.”

We hebben Koen Naert en Veerle Dejaeghere als peter en meter

De Aartijkenaar, die in 2017 het hoogste trainersdiploma behaalde, wil met de WVA vooral cluboverschrijdend een sterke groep vormen. “In de regio trainen nogal wat atleten alleen of in kleine groepjes. Ik heb zelf ook meestal in cluboverstijgend verband getraind. In dergelijke groepen is de sfeer super en worden hechte vriendschapsbanden gesmeed. Dat wou ik ook in Brugge verwezenlijken. Ik zorgde voor een volledige teamoutfit om onze herkenbaarheid te vergroten. Er werden ook sponsors aangetrokken waardoor we de teamkledij met korting kunnen aanbieden en meetapparatuur (o.a. een lactaatmeter) konden aanschaffen. We werken ook nauw samen met een medisch testcenter in Brugge. Als coach vind ik het belangrijk dat we onze atleten optimaal begeleiden en in de beste omstandigheden voorbereiden op wedstrijden”, aldus Stijn Fincioen.

Boegbeelden

De WVA heeft ook twee illustere atleten die als meter en peter optreden voor de vereniging. “Ik vroeg mijn vriend en Europees marathonkampioen Koen Naert om peter te worden van het team. Als meter koos ik voor Veerle Dejaeghere die al vele jaren een goede vriendin is. Het zijn twee absolute toppers die het juiste DNA hebben om als boegbeeld voor de WVA op te treden. Beiden zijn West-Vlaamse, gemotiveerde atleten waar onze teamleden naar opkijken. Onze atleten vinden het een eer om eens met hen te kunnen trainen en deze trainingssessies stimuleren hun motivatie.”

Hard trainen en plezier maken

Stijn Fincioen vindt het belangrijk dat iedereen zich goed voelt binnen de WVA. “Elk jaar organiseren we tijdens het winterseizoen een teamweekend. Hard trainen en plezier maken zijn de ingrediënten van deze tweedaagse. Iedereen kijkt hier elk jaar hard naar uit want de sfeer is altijd optimaal. Mede hierdoor merk ik dat er onder de atleten geen jaloezie heerst. Geblesseerde atleten laten we niet vallen. Op het trainingsschema van de niet geblesseerde lopers voorzie ik telkens alternatief trainingswerk zoals aquajogging, zwemmen of fietsen. Op deze manier blijven de geblesseerde atleten ook bij de groep betrokken.”

Het is duidelijk dat Stijn Fincioen door zijn kennis en ervaring het beste uit elke atleet probeert te halen. “Als ik daarin slaag, ben ik tevreden. Ik ben echt heel trots op alle atleten van de West-Vlaamse alliantie.” (PD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier