Watersporters trainen vanaf nu in de beste omstandigheden aan de kust

Jos Decorte (schepen), burgemeester Geert Vanden Broucke, Minister Ben Weyts, Bert Gunst (schepen), Philippe Paquuay (Directeur-generaal Sport Vlaanderen), Maarten Claeys2e rij: Luc Warreyn (Rotary), Filip De Meulenaere (Rotary) Jan van Elslande (voorzitter Rotary), Filip Dewulf (Rotary), Dirk Bossaert ( Directeur Sport Vlaanderen Nieuwpoort), Sander Loones (Kamerlid) en Yannic De Grijse (Rotary). © luc cassiman 0473616028 MIDDELKERKE LC
Redactie KW

Van oudsher leert zeilend en surfend Vlaanderen de kneepjes van het vak in Nieuwpoort. Het rustige Spaarbekken is ideaal om de diverse watersporten aan te leren en de Noordzeezee om ze tot in de perfectie onder de knie te krijgen. Vanaf vandaag kan dat in de allerbeste omstandigheden: met een nieuwe loods en watersporthuis aan de Ijzer.

Deze nieuwe infrastructuur zal het Sport Vlaanderen mogelijk maken om de watersport naar een hoger niveau te tillen en nieuwe doelgroepen te bereiken. De watersporters krijgen hier het beste comfort (sanitair en catering), materiaal, opleidingen en trainingen. Daarbij is grote aandacht voor alle watersporten: zeilen, surfen, suppen, raften, kajakken, foilen en wing surfen.

Grootste opleidingscentrum van het land

Het gloednieuwe watersportcomplex in Nieuwpoort bestaat uit een loods en een watersporthuis, dat voorzien is van alle moderne faciliteiten. Sport Vlaanderen Nieuwpoort biedt voor surfen en zeilen het ruimste gamma aan opleidingen aan in Vlaanderen. Als beginneling kan je er terecht op het rustige en afgeschermde spaarbekken en als meer gevorderde op zee. Sport Vlaanderen ondersteunt ook actief de nieuwste tendensen in de watersport, zoals foilen en wing surfen.

‘We brengen sport en beweging op een laagdrempelige manier tot bij élke Vlaming’, zegt Vlaams minister van Sport Ben Weyts. ‘Nieuwpoort heeft met deze nieuwe sportinfrastructuur alles mee om de hefboom te zijn voor de ontwikkeling van watersportactiviteiten in de brede regio. Topsporters, G-sporters, clubs, federaties, kinderen en bedrijven, allemaal kunnen ze op hun eigen niveau en volgens hun eigen wensen van het spaarbekken , de loods en het watersporthuis genieten. Ook wie liever voorzichtig langs de waterkant naar de waterratten kijkt, is meer dan welkom.’

De architectuur van beide gebouwen is modern, stijlvol, praktisch, en met hun golvende daken sluiten de gebouwen mooi aan op de omgeving.

“De infrastructuur voldeed na dertig jaar niet langer aan de hedendaagse behoeften inzake opleidingsaccommodatie, sanitair en eetmogelijkheden, laat staan dat ze nog zou beantwoorden aan de ambities die Vlaanderen koestert in zijn watersportaanbod en de internationale resultaten die het ermee wil bereiken”, zegt minister Weyts.

Door de aanwezigheid van opleidingslokalen, cateringinfrastructuur en een panoramisch zicht op de Ijzer is het ook voor bedrijven een unieke locatie die perfect geschikt is als seminariecentrum.

Extra aandacht voor G-sporters

Bijzondere aandacht wordt besteed aan het toegankelijk maken van watersport voor de G-sporter. Onlangs vond er een internationale meerdaagse zeilwedstrijd plaats met 50 G-sporters. Voor hen zijn er aangepaste zeilbootjes en een hefkraan die de G-sporter toelaat in het water of op de boot te gaan. Deze gespecialiseerde lift is van fabrikant Hansa Sailing, kost 4.500 euro en is aan Sport Vlaanderen Nieuwpoort geschonken door de service club Rotary Nieuwpoort-Westhoek. (Peter Germonprez)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.