Waterpolotornooi aan Buda Beach afgelast door slechte waterkwaliteit

Vlnr. Niels Bostoen, Bart D'Heere, Fabrice Weise en Brecht Crombez. © (Foto JVGK)
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Het waterpolotornooi dat zaterdagnamiddag een waterpolodemonstratie zou worden aan Buda Beach in Kortrijk is afgelast. De reden: het wateronderzoek wees uit dat er te veel micro-organismen negatief tekenden. “De veiligheid en gezondheid van de zwemmers primeren”, zegt de organisatie.

Kortrijk heeft met KwK Waterpolo de luxe om een waterpolotopploeg te hebben en een tornooi te organiseren. Bijkomend werden er topspelers van andere ploegen en enkele spelers van nationale ploeg naar Kortrijk gehaald om mee te spelen. Dankzij de steun van Stad Kortrijk kon deze nieuwe olympische demonstratiesport gespeeld worden middenin de stadskern. Beach Waterpolo is een organisatie van TWN, the waterpolo network, in samenwerking met KwK en het stadsbestuur van Kortrijk. Kwk, wilde dus op 15 augustus het Beach Waterpolo Tornooi in open water organiseren aan Buda Beach in Kortrijk. Jammer genoeg gooide het coronavirus roet in het eten. In eerste instantie veranderde de organisatie het tornooi met nationale en internationale zwemmers naar een demonstratietornooi. Maar ook dat lukte niet. “Normaal gezien zou het tornooi er iets anders uitzien gezien de COVID crisis. We wilden dit organiseren volgens de strikte regels en in samenspraak met het stadsbestuur van Kortrijk. De bedoeling was om doorlopend demowedstrijden te geven waarbij er een mix zou zijn tussen competitieve en recreatieve ploegen. Jammer maar helaas, het kon niet “, zeggen de organisatoren.

“Misschien lukt het binnen 14 dagen”

“Er waren problemen met de kwaliteit van het water. We hebben vorige maandag een wateronderzoek laten doen en daar bleek dat bepaalde waarden niet in orde waren. Het gaat om micro-organismen. Uit het onderzoek bleek ook dat er in het water een te hoog e-colie gehalte aanwezig was”, zeggen de organisatoren. Bij een e-colie gehalte moet men verplicht melden dat er een risico bestaat voor infectieziekten. “We hebben niets aan het toeval overgelaten en een tweede proef laten doen op vrijdag jongstleden. Met de storm van de voorbije dagen is het niet verbeterd: integendeel. Het werd nog erger”, zegt Fabrice Weise. “Dus hebben we alles afgelast.” Aan de voorbereidingen gingen enkele maanden vooraf. “Denk maar aan afspraken, vergunningen aanvragen, reglementair in orde zijn, veiligheidsvoorwaarden naleven. We hebben wel de knowhow en de kennis van het organiseren, maar het afzeggen van de vele deelnemers kost wel tijd en moeite. Zaterdagmorgen hebben we de deelnemers verwittigd.” De organisatoren bekijken nu of er een mogelijkheid is om het tornooi binnen 14 dagen te organiseren.

Het tornooi in Hasselt zou wel plaats hebben.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier