Waregemse Badmintonclub bestaat veertig jaar, maar feestje is pas voor 2021

Namen foto v.l.n.r.: Leo Nachtergaele (75, medestichter), David D'Heyers (35, secretaris), Isabelle Van De Voorde (43, spelend lid), Didier Marysse (42, voorzitter), Philip Vervaeke (56, ondervoorzitter). © ELD
Redactie KW

De Waregemse badmintonclub bestaat veertig jaar. Door de coronacrisis is het feest een jaar opgeschoven, bij deze familiale club. “Bij ons is iedereen welkom. Zonder verplichtingen.”

“Het verhaal van de Waregemse Badmintonclub begon in 1980 in het Villapark”, vertelt stichter Leo Nachtergaele. “Dat was aanvankelijk samen met de buren, waarvan Jan en Piet Deweer deel uitmaakten. Wij hadden geen bestuur toen de club werd opgericht, het was vrienden onder elkaar en we speelden geen competitie. Na vijf jaar kwamen er de eerste trainingen in Concordia, maar alles was nog zonder veel structuur. Pas in 1991 ging de bal echt aan het rollen. We sloten aan bij VBL, nu Badminton Vlaanderen, en vonden onze thuishaven in De Treffer. Vanaf dan waren we actief in de interclubcompetitie en begonnen we met de jeugdwerking. Het ging van twintig leden naar nu tweehonderd. En sinds 1993 zijn we een vzw”, zegt Leo, die voor de volledigheid nog even de opeenvolgende voorzitters opsomt: “Eddy Devos was de eerste. In 1998 gaf hij de fakkel door aan Johan Vervaeke, die dat op zijn beurt deed aan Wim Pattyn. Sinds drie jaar is Didier Marysse voorzitter.”

Badminton is een heel toegankelijke sport, benadrukt Leo: “Je kan de sport individueel en in ploeg spelen. De combinatie tussen lastigheid, snelheid en inzicht maken deze sport compleet. Badminton heeft bovendien een lage instapgrens: je hebt alleen sportieve kledij, een racket en enthousiasme nodig. En je beoefent de sport op je eigen niveau: als kind, als volwassene, als recreant of als competitiespeler.”

G-badminton

“Bij ons kan je vier keer per week terecht, voor een gevarieerd aanbod: recreatief spelen, jeugdtraining, G-badminton en competitie. Bij Badmintonclub Waregem kan je terecht om je uit te leven, nieuwe vrienden te maken en misschien zelfs een verborgen talent te ontdekken. Je mag tweemaal gratis komen proeven van de sport, tijdens de speeluren die je op onze website vindt. Voor de kinderen is er jeugdtraining mogelijk: wie zes is, maakt spelenderwijs kennis met de sport, op zondag in de sporthal van het KTA van 10.30 uur tot 12 uur.”

“Iedereen is altijd welkom”, zegt Leo. “We zijn sinds vorig jaar ook gestart met G-badminton, voor mensen met een verstandelijke beperking, psychische kwetsbaarheid of autismespectrumstoornis vanaf tien jaar en natuurlijk voor hun begeleiders. Voor vijftig euro per jaar ben je lid.”

De club organiseert heel wat activiteiten. “Zo bieden we onze leden een wandel- en fietstocht aan, een weekendje Ardennen, een bowlingavond en nog veel meer. Alles is goed voor een feestje”, lacht Leo. En dan is er natuurlijk ook het gerenommeerde internationale Regenboogtornooi. “En dit al voor de 29ste keer, dit jaar”, glundert Leo. “We groeiden uit van een lokaal tot een internationaal hoogstaand treffen. Dit jaar hadden we het geluk dat we het tornooi nog net voor het uitbreken van het coronavirus konden organiseren. Toppers uit onder andere Denemarken, Nederland, Frankrijk, Rusland en Amerika maakten door de jaren heen hier hun opwachting. Ook organiseerden we een twintigtal jaar geleden een tweelandentornooi tussen België en Nederland.”

Clubfeestje

“Begin oktober stond normaal de KW cup, een jeugdtornooi, op de kalender. Maar jammer genoeg kon die om de gekende redenen niet doorgaan. En natuurlijk hebben we ons jaarlijks clubfeestje, waar we onze eigen mensen in de bloemetjes zetten. Financieel is deze coronacrisis niet echt een probleem voor ons. Sponsors hebben we enkel voor de tornooien. Met het lidgeld bekostigen we de huur van de zalen. Dit alles houden we in stand met een zevenkoppig bestuur”, rondt Leo af. (ELD)

Waregemse BC

Gesticht: in 1980

Voorzitter: Didier Marysse sedert drie jaar.

Aantal leden: 200

Website: http:///www.waregembc.be

Secretaris: David D’Heygers (0474 63 64 75)

Email : info@waregembc.be