https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Wannes Van Laer en William De Smet grijpen naast olympisch ticket

Wannes Van Laer (archief)©ERIC LALMAND BELGA
Wannes Van Laer (archief)©ERIC LALMAND BELGA
Redactie KW

In de ILCA7-klasse, wat voordien Laser Standaard heette, zijn Wannes Van Laer en William De Smet er niet in geslaagd één van de twee resterende tickets voor Tokio te veroveren itijdens de continentale kwalificatierace aan het Portugese Vilamoura.

Voor veel van de 240 zeilers in de olympische kwalificatierace voor de kust van het Portugese Vilamoura was het de laatste kans op een olympisch ticket. Bij hen waren de Belgische Laser Standard / ILCA 7-zeilers William De Smet en Wannes Van Laer.

Ritme

William De Smet vatte zijn wedstrijd knap aan met zelfs winst in zijn eerste race. Na twee dagen lag hij met een top-10 plaats nog in positie voor een olympisch ticket. De zeilomstandigheden maakten het er echter niet makkelijk op en met een aantal hoge scores als gevolg zakte hij verder weg in de rangschikking. William De Smet werd uiteindelijk 27ste.

Voor Wannes Van Laer was het de eerste dagen zoeken naar zijn ritme. Na de vierde wedstrijddag zeilde hij wel de top-15 binnen, maar verder dan een 13de plaats geraakte hij niet. Toch was een olympisch ticket nog steeds mogelijk tot en met de laatste race. Uiteindelijk werd Wannes na twaalf races 17de. Op de olympische selectiewedstrijd werden dus nog twee Tokio-tickets uitgereikt aan de eerste twee nog-niet-gekwalificeerde Europese landen. Na twaalf races strandde België op de vierde plaats na Spanje, Nederland en Italië.

Plasschaert als zesde

Ook in de Laser Radial / ILCA 6-klasse was het een moeilijke wedstrijd. Een zachte en veranderlijke wind maakte de keuze van de juiste koers allesbepalend. Een draaiende of wegvallende wind of een goedvallende wind op de gekozen koers kon de rangschikking helemaal omgooien.

Drie dagen kampeerde Emma Plasschaert in de buurt van de 20ste plaats. Daarna kreeg de Oostendse zeilster meer grip op haar wedstrijd en zeilde ze nog de top-10 binnen, met een 6de plaats als eindresultaat. Eline Verstraelen kon zich met een 57ste plaats in de tussenstand niet plaatsen voor de Gold Fleet. Tijdens de final series realiseerde zij in de Silver Fleet nog enkele goede resultaten waardoor ze als 50ste eindigde. De strijd om de twee laatste tickets was bij de dames minder spannend, aangezien enkel de zeilsters uit Israël en Portugal zich konden plaatsen voor de Gold Fleet . Emma Plasschaert had de selectie voor ons land al verzekerd na haar winst op het WK in Aarhus 2018. (P.R.)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.