Wakeboarders niet te spreken over beslissing van internationale federatie: “Onrechtvaardig en amateuristisch”

Casper Van Hemelryck-Bray in actie op het BK in Lakeside Paradise. © (Foto Pascal Pierson)
Redactie KW

De International Waterski & Wakeboard Federation heeft eenzijdig beslist de leeftijdsgroepen van de categorieën aan te passen en dat zet kwaad bloed bij de leden.

Vorig weekend mocht Lakeside Paradise het laatste nationaal kampioenschap van dit jaar organiseren. Aan het Duinenwatermeer werd gestreden om het eremetaal in de disciplines wakeboard/wakeskate aan de kabelbaan. Eerder dit jaar moest de club uit Knokke-Heist door de coronapandemie zijn prestigieuze IWWF-4 Star Cold Water Classic annuleren. Een domper was dit, want de overgrote meerderheid van de internationale top had zijn deelname reeds bevestigd. Toch bleef men bij Lakeside Paradise niet bij de pakken zitten en ondernam men de nodige inspanningen om het seizoen coronaproof af te werken, met als slotakkoord het nationaal kampioenschap.

25 medailles

Lakeside Paradise, dat op 17 oktober nog King and Queen of the Lake organiseert, veroverde op het BK maar liefst 25 van de 42 medailles waaronder 13 titels. Die hebben echter een keerzijde, want in de rand van het kampioenschap raakte bekend dat de internationale federatie plots beslist heeft om de leeftijdsgroepen van de categorieën aan te passen. En dat is tegen de zin van veel wakeboarders. Verschillende federaties en riders hebben reeds beslist om klacht in te dienen.

“Ook wij zullen dit doen en hopen op steun van de Vlaamse federatie”, zegt Christopher Van Hemelryck- Bray. Door de beslissing van de internationale federatie is zijn 14-jarige zoon Casper, die op het voorbije BK met zilver en brons telkens de jongste op het podium was in zijn categorieën, volgend jaar niet langer een laatstejaars Boy, maar Junior en moet hij dan opboksen tegen jongens tot 18 jaar.

Overgangsjaar

“Deze beslissing zet drie maanden voor de start van de nieuwe competitie niet enkel sponsorcontracten op de helling, maar ook sportief ging Casper volgend jaar vol voor het BK én de Europese titel. Het is gewoon onrechtvaardig en amateuristisch om hem die kans te ontnemen na het vele harde werk de afgelopen jaren”, zucht de vader van de jonge talentvolle wakeboarder.

“Voor dergelijke beslissing moet er volgens ons altijd een overgangsjaar zijn zodat de riders zich hierop kunnen voorbereiden. Dit hypothekeert de kansen van de jongeren die vol voor hun sport willen gaan en er veel tijd en geld hebben ingestoken”, aldus Christopher Van Hemelryck-Bray die weet dat de IWWF overigens ook nog eens beweert dat de huidige leeftijdscategorieën wetenschappelijk niet correct zijn. “De U11, U15 en U19 willen zij veranderen naar U11, U14 en U18”, besluit hij. (ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier