Voorzitter Hubert De Witte: “Vlaamse Roeiliga op diverse vlakken met vernieuwingen bezig”

De 65-jarige Bruggeling Hubert De Witte ging als projectdirecteur bij Musea Brugge op pensioen en kan zich volop concentreren in zijn functie als voorzitter van de Vlaamse Roeiliga en de KR Brugge. © foto ACR
Redactie KW

De 65-jarige Bruggeling ging als projectdirecteur bij Musea Brugge op pensioen en kan zich volop concentreren in zijn functie als voorzitter van de Vlaamse Roeiliga en de KR Brugge.

De Koninklijke Belgische Roeibond besliste deze week dat er dit jaar op zaterdag 21 november geen nationaal kampioenschap indoor roeien komt en sedert donderdagmorgen zijn bij de Koninklijke Roeivereniging Brugge (KRB) alle activiteiten gestopt. Er wordt daar niet meer geroeid, er zijn geen alternatieve trainingen, de powerzaal kan niet gebruikt worden en ook eigenaars van een eigen boot kunnen niet op het water.

Georganiseerde trainingen mogen immers niet meer en begeleiding langs het water is niet toegelaten. Om veiligheidsredenen is dat wel nodig op een kanaal waar ook beroepsvaart aanwezig is. De roeiers die wél nog hun trainingen kunnen uitvoeren, zijn Tibo Vyvey, Europees kampioen U23 met Marlon Colpaert (KRNSO) en Pierre De Loof, met Gentenaar Ruben Claeys achtste op het voorbije EK senioren in Poznan.

De andere Belgian Sharks, met onder andere Bruggeling Niels Van Zandweghe (BTR) en Gentenaar Tim Brys, goed voor brons op het EK, hervatten normaal hun trainingen vanaf maandag. “Met de nieuwe maatregelen zijn we wel in overleg met Sport Vlaanderen hoe het verder kan, zowel individueel als in dubbel”, zegt hun coach Frans Claes.

Coastal Rowing en beachsprint

Tibo Vyvey begon reeds zaterdag opnieuw te trainen, binnen zijn club KR Brugge. Ondertussen zitten ze bij die roeivereniging aan het Waggelwater in Sint-Andries niet stil. Zo wil KRB zich verder engageren voor het invoeren van coastal rowing en beachsprint, dat hoogstwaarschijnlijk het lichtgewicht roeien tijdens de Olympische Spelen vanaf 2024 zal vervangen.

“Binnen de Vlaamse Roeiliga zijn we daar al een tijd op aan het anticiperen”, klinkt het bij Hubert De Witte, voorzitter van de KR Brugge en de Vlaamse Roeiliga. “Er is een innovatiedossier ingediend bij Sport Vlaanderen, dat wij vanuit de VRL het beachsprint in eerste instantie en later ook wel het coastal rowing, willen opstarten. Door de nodige middelen te vragen en de basisuitrusting aan te kopen, want het zijn andere boten die hiervoor gebruikt worden. Er is dus zeker een investering nodig.”

Er wordt niet meteen verwacht dat alle clubs in Vlaanderen hiervoor geld zullen vrijmaken. Vanuit de VRL wil men dit opstarten door met een aantal clubs wedstrijden te organiseren en de KR Brugge is geïnteresseerd. “Het zegt wel beachsprint, maar er zijn ook stranden in Jabbeke, aan de Gentse Blaarmeersen en nabij de plassen in Limburg.”

Sociale media en exergaming

“En in Brugge kunnen we bijvoorbeeld wel ergens een strand aanleggen. Er zijn in ons land dus wel mogelijkheden om dat type wedstrijd beachsprint te organiseren en dat willen wij nu de komende vier jaar gaan ontwikkelen”, klinkt het bij de voorzitter.

Binnen de Vlaamse Roeiliga werd met Arno Volckaert een nieuwe medewerker aangeworven omdat Brand Breyne voor een andere job koos. Arno deed in bachelor een aantal sportopleidingen en een van zijn opdrachten is het project beachsprint te gaan opvolgen en uit te werken. Net als de sociale media en exergaming.

Dit soort fitness is nu een van de zaken waar de Vlaamse Roeiliga bij betrokken is, samen met Salty Lemon Entertainment, een bedrijf uit Kortrijk. “Om ook het roeien op de ergometer aangenamer te maken”, vult De Witte aan. “Dit kan door het op een televisiescherm na te bootsen, zoals bij Zwift bij het wielrennen en wat de mogelijkheid biedt om hierin aan competitie te doen.”

Subsidies en commercialiseren

“We hopen hiervoor op een verdere subsidie van Sport Vlaanderen, zodat we dit verder kunnen ontwikkelen en op termijn voor de roeisport financieel nuttig kan zijn. Want het is de bedoeling dat dit gecommercialiseerd wordt en de VRL daar een percent op kan krijgen.”

De Vlaamse Roeiliga wil coastal rowing en beachsprint promoten en onder de aandacht van de roeiers brengen door ze naar diverse tornooien te sturen. Omwille van COVID-19 besliste de VRL echter om vorig weekend niet deel te nemen aan de European Rowing Coastel Challenge in Italië, met Lucas Karambizi (KRB) en Astrid Van Roy (KRNSO) als West-Vlaamse roeiers.

“Die beslissing kwam in laatste instantie, in overleg met onze medische ondersteuning door Ruben De Gendt aan het UZ Gent, Sport Vlaanderen en onze ad-interim technisch directeur. Wij ondersteunen dit vanuit de KRB, ook financieel, maar het was te riskant om roeiers naar daar te sturen. Er waren te veel vluchten en treinen, alsook diverse hotels waar ze moesten verblijven”, besluit Hubert De Witte.

(ACR/ foto ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier