Voor het eerst in 11 jaar Europees Kampioenschap dammen in België: “Ik speel als sinds mijn zesde”

Phebe Somers

Van 15 tot 21 november vindt in Jeugdherberg Kortrijk het Europees Kampioenschap U27 voor dammen plaats. Een belangrijke gebeurtenis voor de Belgische dammers, want het is maar liefst 11 jaar geleden dat er nog eens een internationaal toernooi in ons land werd georganiseerd. Helaas strooide corona ook hier roet in het eten. “Een groot deel van onze deelnemers komen uit Oostbloklanden, wie niet gevaccineerd is moet in quarantaine en constant getest worden, dat is niet haalbaar”, aldus de organisatie.

Organisator Johan Demasure (71) is niet aan zijn proefstuk toe. De Kortrijkzaan heeft 33 jaar aan ervaring als trainer, arbiter en organisator van grote toernooien en kampioenschappen. Dat deze wedstrijd in dit jaar in Kortrijk plaatsvindt is een belangrijk gegeven voor de lokale clubs, klinkt het.

“Enkel mannen en vrouwen jonger dan 27 mogen deelnemen. Voor een grote groep dammers is dit een unicum. Vanaf een bepaalde leeftijd horen ze niet meer bij de jeugdclubs, maar kunnen ze (nog) niet concurreren bij professioneel niveau. Het is aangenaam dat zij nu de kans krijgen om te strijden in een internationale wedstrijd. Ik hoop dat dit toernooi een ware boost zal betekenen binnenin de verschillende damclubs.”

Het internationale kantje van het toernooi bracht wel al enkele problemen met zich mee, niet verrassend gelinkt aan de coronacrisis. “Er hebben verschillende deelnemers uit bijvoorbeeld Rusland en Oekraïne noodgedwongen moeten afzeggen, wegens de geldende coronamaatregelen. Vaccinaties, quarantaine, testen… Het is niet eenvoudig.”

Podiumplaats

Keita Desmet (25) uit de Kortrijkse club De Plenix grijpt die kans dankbaar en hoopt zelfs een podiumplaats in de wacht te slepen. “Ik dam al sinds mijn zesde. Van maandag tot vrijdag deed ik aan competitiezwemmen, op zondag ging ik naar de Chiro. De zaterdag kon dus nog ingevuld worden”, lacht hij. “Ik ging eens langs bij de club en de sfeer sprak me meteen aan. Zo ben ik er eigenlijk ingerold.”

Dammen stimuleert inzicht, wiskundig denken, planvermogen… en het is natuurlijk ook gewoon leuk om te doen

Op zijn tiende begon Keita deel te nemen aan wedstrijden, intussen heeft hij er naar eigen schatting zo’n 100 achter de rug. Tegenwoordig werkt hij als boekhouder in een textielbedrijf, maar dammen blijft zijn favoriete vrijetijdsbesteding. “Je brein even goed pijnigen, het klinkt raar maar dat kan deugd doen. Maar het is veel meer dan dat, de vriendschappen die je bouwt doorheen de jaren zijn net zo waardevol als eventuele medailles of prijzen.”

Populariteit daalt

Jammer genoeg blijkt dammen niet zo populair meer te zijn. “Zowel bij jongeren als volwassenen zie ik de interesse jaar na jaar dalen. De reden? Computers en internet natuurlijk. Alle entertainment die je je maar kunt wensen zonder dat je uit luie zetel hoeft te komen. Daarnaast is het een echte denksport, je moet je er dus wel voor inzetten. Vergis je niet, de regels van dammen zijn misschien eenvoudig, dat is ook het mooie en toegankelijke eraan, maar het is een pak moeilijker dan schaken. Er zijn zoveel posities en tactieken mogelijk, het niveau van een spel kan in één zet de hoogte in schieten.”

“Dammen stimuleert je inzicht, wiskundig denken, planvermogen… en het is natuurlijk ook gewoon leuk om te doen.”

(PS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.