Vincent Verschueren en Veronique Hostens winnen Omloop van Vlaanderen

Redactie KW

Oost-Vlaming Vincent Verschueren en de Kortrijkse Veronique Hostens hebben de 58e Conxion Omloop van Vlaanderen op hun naam geschreven. Ze behaalden daarmee hun tweede zege van het seizoen en nemen bovendien een serieuze optie op de Belgische titel.

Na de vier klassementsproeven van vrijdag had Kris Princen een kleine voorsprong op Vincent Verschueren en Andy Lefevere maar zaterdagmorgen ging Princen al in de eerste snelheidsrit in de fout en moest hij opgeven. Het grootste gedeelte van de zaterdag kregen we dan een mooie strijd tussen Vincent Verschueren en Andy Lefevere, waarbij Verschueren lange tijd aan de leiding stond.

Toen het parkoers plaatselijk af te rekenen kreeg met enkele stortbuien ging eerst Verschueren in de fout in Rumbeke en moest hij de leiding afstaan aan Andy Lefevere. De autohandelaar uit Staden leek op weg naar zijn eerste zege in de Omloop van Vlaanderen maar in Houthulst werd hij verrast door watergladheid en miste hij een chicane. Door de schok brak de ophanging van het rechter achterwiel en moest Lefevere de handdoek gooien. Zo ging de zege in extremis nog naar Vincent Verschueren, die meteen ook de nieuwe leider wordt in het Belgisch kampioenschap rally.

De tweede plaats was voor de Nederlander Kevin Abbring die verrast was door het hoge tempo van zowel Verschueren als Lefevere. Hij gaf ruiterlijk toe dat hij nooit aanspraak kon maken op de zege. In de strijd voor de resterende podiumplaats zagen we drie Ford Fiesta’s R5 die aan elkaar gewaagd waren : Polle Geusens, Didier Duquesne en Pieter-Jan Maeyaert. Polle Geusens met Wevelgemnaar Filip Cuvelier als copiloot werd op de proef van Rumbeke verrast door de hevige regenval en schoof van de weg af terwijl Pieter-Jan Maeyaert de versnellingsbak diende te wisselen en een draagarm brak en zo de rol moest lossen. Didier Duquesne ging aan hoge snelheid twee maal van de baan maar had het geluk aan zijde dat hij verder kon zonder veel tijdsverlies en zonder schade. De zuivelhandelaar uit Aalbeke haalde zo onverhoopt de resterende podiumplaats binnen.

Achiel Boxoen werd na een anonieme wedstrijd vierde voor Pieter-Jan Maeyaert terwijl Paul Lietaer bij de Historics geen tegenstand had en ook nog knap zesde werd. Het Criterium werd gewonnen door Wim De Reu uit Koekelare. Hij was de hele rally de snelste maar toen een draagarm rechts achter afbrak moest hij met een riem een noodreparatie uitvoeren en de laatste snelheidsrit afwerken aan een zeer gezapig tempo. Gelukkig was zijn voorsprong meer dan voldoende om zijn tweede Criterium zege in Roeselare veilig te stellen.

De eerste editie van de E-rally tenslotte werd gewonnen door rallypiloot Tobi Vandenberghe die van start tot finish aan de leiding reed.

(FM – foto DM)

Uitslag:

1.Verschueren-Hostens (Skoda Fabia R5)

2.Abbring-Tsjoen (Peugeot 208 R5)

3.Duquesne-Geerlandt (Ford Fiesta R5)

4.Boxoen-Vermeulen (Skoda Fabia R5)

5.Maeyaert-Dewulf (Ford Fiesta R5)

6.Lietaer-Noppe (Subaru Legacy)

7.Coene-Beernaert (Mitsubishi Lancer Evo X)

8.Barbier-Provoost (Mitsubishi Lancer Evo X)

9.Boulat-De Busser (BMW M3)

10.Delplace-Bruneel (Porsche 997 GT3)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier