Vincent Vanasch en Delfine Persoon vallen net naast het podium

Boksster Delfine Persoon uit Hooglede valt net naast het podium. © belga
Redactie KW

Hockeydoelman Vincent Vanasch eindigt zaterdag in de verkiezing voor Sportman van het Jaar op de vierde plaats. Bij de vrouwen valt boksster Delfine Persoon uit Hooglede net naast het podium.

Sportspress, de Belgische Beroepsbond van Sportjournalisten, maakte zaterdagnamiddag al alle uitslagen (uitgezonderd de top drie) openbaar. Het gala vindt zaterdagavond plaats. Dan wordt bekend wie zich tot Sportman en Sportvrouw van 2019 kroont.

De uitgerekend vandaag 32 jaar geworden Vanasch kreeg van de stemgerechtigden 327 punten en werd 24 keer op de eerste plaats gezet. Dat volstond echter niet om tot de drie supergenomineerden bij de mannen, wielrenners Victor Campenaerts, Remco Evenepoel en Wout van Aert, te horen. De hockeydoelman kende een uitstekend 2019 met een Europese titel voor eigen volk in Antwerpen met de Red Lions. In clubverband won hij met de Waterloo Ducks de Euro Hockey League (EHL). In december 2018 pakte hij ook met de Red Lions de wereldtitel in het Indiase Bhubaneswar. Vanasch kan later op de avond wel nog in de prijzen vallen in teamverband, want daar behoren de Belgische hockeymannen wel tot de drie supergenomineerden.

Zwaar onverdiende nederlaag

Bij de vrouwen was de ondankbare vierde plaats voor boksster Delfine Persoon. De intussen 34-jarige West-Vlaamse behaalde 313 stemmen en werd acht maal op de eerste plaats gezet. Ze moest daarmee enkel turnster Nina Derwael, de uittredende winnares, basketster Emma Meesseman en atlete Nafi Thiam voorlaten. De boksster verloor op 1 juni van dit jaar haar WBC-wereldtitel bij de lichtgewichten aan de Ierse Katie Taylor, een nederlaag die door een overgrote meerderheid van de bokskenners als “zwaar onverdiend” werd beschouwd. Persoon werd in 2015 tot Sportvrouw van het Jaar verkozen, in 2014 werd ze tweede, in 2016 derde.

Ook Florian Van Acker net naast het podium

In de overige categorieën vielen Thomas Carmoy (voor de Belofte van het Jaar), Europees kampioen U20 in het hoogspringen, Roberto Martinez (voor de Coach van het Jaar), bondscoach van de Rode Duivels die met 30/30 naar het EK trekken, Deceuninck-Quick Step (voor de Ploeg van het Jaar), de meest succesvolle wielerploeg van 2019, en tafeltennnisser Florian Van Acker (Langemark – voor de Paralympiër van het Jaar) net naast het podium.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier